Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Δ. Χαραλαμπίδου: Σε κίνδυνο τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Κ. Μακεδονίας

Δ. Χαραλαμπίδου: Σε κίνδυνο τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Κ. Μακεδονίας

«Μιλάμε για προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όμως σε λίγο καιρό, υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε προϊόντα», τόνισε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, μιλώντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κ. Μακεδονίας για το «Πρόγραμμα προβολής αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας».

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης και στήριξης του πρωτογενή τομέα, που είναι κρίσιμος για την παραγωγική διαδικασία και ανασυγκρότηση της περιφέρειας.
Αναλύοντας τις θέσεις της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, έθεσε σε προτεραιότητα επτά άξονες:

1.Τις ευθύνες της κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών το προηγούμενο διάστημα, που δεν αξιοποίησαν τον σημαντικό αγροτο-κτηνοτροφικό πλούτο της κεντρικής Μακεδονίας.

2.Την ανάγκη στήριξης των λαϊκών στρωμάτων για την τόνωση της εσωτερικής αγοράς ώστε οι εργαζόμενοι και άνεργοι να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες για την αγορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. «Στο κείμενο της διοίκησης αναφέρεται ότι η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς δίνει ευκαιρία για εξαγωγές. Εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία, καθώς η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς οφείλεται στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να καλύψουν τις βασικές τους διατροφικές ανάγκες, τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου.

3. Στη στήριξη και ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου. «Το πρόγραμμα προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων μπορεί να αποτελεί μια καλή προσπάθεια, αλλά βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κ. Μακεδονία δεν υπάρχει πλέον μια καθετοποιημένη μονάδα για την παραγωγή και επεξεργασία γάλακτος. Αυτή η κατάσταση είναι απόρροια της πολιτικής που ακολουθείται στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο», πρόσθεσε.

4. Την αντιμετώπιση των συνεπειών από το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τρεις περιφερειακές ενότητες, αυτές της Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, θα έχουν απώλειες θέσεων εργασίας πάνω από 40.000 και θα κινδυνεύουν με συνολική και γενικευμένη καταστροφή», σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

5. Να γίνουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας ΚΑΠ στους αγρότες και κτηνοτρόφους. «Αν συνεχιστεί η πολιτική αυτή, σε λίγο θα μιλάμε για προβολή των προϊόντων, αλλά δε θα έχουμε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα», τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου.

6. Να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στον κλάδο (γεωπόνοι, κτηνίατροι κ.α.).


7.Να ληφθούν μέτρα που θα δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες και κτηνοτρόφους να παραμείνουν στον τόπο τους και να μπορούν οι αγρότες να δουλέψουν τα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι να συντηρούν τα ζώα για να συνεχίσουν, να αυξήσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή.