Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

«Εκτός από ευχές χρειάζονται και πράξεις κύριε Τζιτζικώστα»


Δελτίο Τύπου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας για τα ζητήματα της ΕΛΒΟ, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας και τις συνεχείς τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας


«Εκτός από ευχές χρειάζονται και πράξεις κύριε Τζιτζικώστα»

            «Όχι μόνο ευχές και ωραία λόγια κύριε Τζιτζικώστα, τα προβλήματα χρειάζονται συγκεκριμένες πράξεις. Το λουκέτο που η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στην ΕΛΒΟ, χρειάζεται δυναμικές πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια για να αποτραπεί και να μείνει αναμμένο ένα από τα τελευταία φουγάρα στην Κεντρική Μακεδονία», σημείωσε η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Δέσποινα Χαραλαμπίδου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου. Στην διαδικασία νωρίτερα πραγματοποίησαν παρέμβαση οι 200 συνταξιούχοι της ΕΛΒΟ που παρά το ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2010, δεν τους καταβάλετε η αποζημίωση σύνταξης λόγω μίας αντεργατικής τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου τόνισε πως οι συνταξιούχοι πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα και η ΕΛΒΟ να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τη λειτουργία της. «Είναι απαραίτητη η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων, σε μία επιχείρηση που εκτός των άλλων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αμυντική βιομηχανία της χώρας.»

            Στη συνέχεια και επί της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα καταψήφισε το σχέδιο προγράμματος τουριστικής προβολής που κατέθεσε η διοίκηση αφού όπως αναφέρθηκε από τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Θεοδωρόπουλο «αυτό δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην ανάδειξη του περιβάλλοντος και του πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχει σκοπό να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής,  και επιπλέον στοχευμένα δεν απολογίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον τουρισμό η τραυματική «επένδυση» στις Σκουριές αλλά και η συνολική δράση του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή. Ο περιφερειακός σύμβουλος Λάζαρος Τόσκας, πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλλαγή μοντέλου, από τα απρόσωπα μεγάλα συγκροτήματα που λειτουργούν με  all-inclusive και με εργαζόμενους των 300 ευρώ σε νέες μορφές που θα αναδεικνύουν τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, με οφέλη για την τοπική κοινωνία τόσο ενισχύοντας την τοπική αγορά, όσο και σε θέσεις εργασίας.
            Η 15η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας καταψηφίστηκε επίσης από τους εκπροσώπους της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας. Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους η κ. Χαραλαμπίδου, «η διοίκηση μας φέρνει μπροστά σε μία ακόμη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2014. Προσπαθούν να συνδυάσουν την μνημονιακή υποχρηματοδότηση και την απραξία της διοίκησης, με τις ανάγκες των πολιτών. Αυτά δεν γίνονται. Για αυτό η διοίκηση 9 μέρες πριν κλείσει το οικονομικό έτος, μειώνει τα έξοδα, ως επί το πλείστον από απαραίτητα έργα συντήρησης δρόμων και εγγείων βελτιώσεων, από τον τουρισμό και τη βιομηχανία, από την κοινωνική πρόνοια και την αλληλεγγύη που οφείλει να δέιχνει η Περιφέρεια σε περιόδους κρίσης. Τολμά, σήμερα μόνο, να μειώνει τον συνολικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. 1 εκατομμύριο από την Θεσσαλονίκη, 650 χιλιάδες ευρώ από την Πέλλα, 150 χιλιάδες ευρώ από τις Σέρρες,  750 χιλιάδες ευρώ από την Χαλκιδική. Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα συνένοχος σε αυτή τη διαδικασία διαχείρισης της μιζέριας δεν πρόκειται να γίνει.»