Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

«Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι μνημονιακός, αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός»

Τοποθέτηση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου στην συζήτηση επί του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, η συζήτηση και η ψήφιση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό μνημονιακό, αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η παράταξη του κυρίου Τζιτζικώστα, η παράταξη που έξι μήνες πριν κατέβηκε στις Περιφερειακές εκλογές με έναν δήθεν αντιμνημονιακό μανδύα έρχεται σήμερα εδώ και καταθέτει το σύνολο της μνημονιακής λογικής. Ο προϋπολογισμός είναι σημαντικά μειωμένος και στις 7 Περιφερειακές Ενότητες, με το αποκορύφωμα της χρηματοδότησης σε Κιλκίς και Πιερία όπου η μείωση φτάνει το 70 και το 40 τοις εκατό αντίστοιχα. Σε κάθε κάτοικο της κεντρικής Μακεδονίας αντιστοιχεί το αστρονομικό ποσό των 123 ευρώ, όχι για κοινωνική πολιτική, αλλά συνολικά.
Ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός διότι σε μία περιοχή όπου μαστίζεται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση, στην Κεντρική Μακεδονία όπου η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία ξεπερνά το 29 τοις εκατό, δεν υπάρχουν καθόλου επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς που θα μπορούσαν να αναδείξουν τις παραγωγικές δυνατότητες της Περιφέρειας, στον τουρισμό, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Στο Κιλκίς οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες προγραμματισμού και σχεδιασμού είναι 0 ευρώ και παράλληλα η διοίκηση της Περιφέρειας σφυρίζει αδιάφορα για το πλιάτσικο που κάνει το ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή.

Ο προϋπολογισμός είναι επίσης και αντικοινωνικός. Αν και η παράταξη σας ονομάστηκε προεκλογικά Αλληλεγγύη, δεν το τιμάτε αυτό το όνομα. Η μόνη προσπάθεια κοινωνικής πολιτικής είναι η διατήρηση του επιδόματος των νεφροπαθών. Επιπλέον απουσιάζουν πλήρως δράσεις της Περιφέρειας για τη  στέγαση και την επανένταξη αστέγων, δράσεις για τις εξαρτήσεις και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, προγράμματα στήριξης γυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού που πληθαίνουν σε περιόδους κρίσης, πρόγραμμα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε περιπτώσεις που έχουν διακοπεί λόγω ένδειας, αύξηση των προγραμμάτων Σίτισης μέσω προγραμματικών Συμβάσεων με Δήμους και δομές αλληλεγγύης, παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες και παιδιά μέσω προγραμματικών συμβάσεων με Νομικά Πρόσωπα. Την ώρα που 1200 άτομα εξυπηρετεί σε μηνιαία βάση το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, 1500 οι Γιατροί του Κόσμου και σιτίζονται στις δομές αλληλεγγύης και από την Εκκλησία πάνω από 10.000 άτομα στην κεντρική Μακεδονία, η Περιφέρεια είναι απούσα από τις ανάγκες των πολιτών και αναφορικά με την κοινωνική πολιτική».