Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Κουπόνι για φτηνό ψωμί: κοροϊδία των λαϊκών νοικοκυριών για να κρύψουν καταστροφικές επενδύσεις


ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ


Ο κ. Τζιτζικώστας και κορυφαίοι παράγοντες της Διοίκησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε σωρεία από πομπώδεις δηλώσεις για το μέγεθος της κοινωνικής ευαισθησίας τους.

Προς επίρρωση των λόγων τους, η Περιφέρεια ξεκίνησε εχθές τη διανομή κουπονιού για έκπτωση στο ψωμί σε οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, με βάση την περίφημη δράση «Γείτονες». Το «μυστικό» της ιστορίας, είναι ότι η δράση χρηματοδοτείται από την εταιρεία που ανέλαβε τον ΤΑΡ, και γι αυτό, στη μια πλευρά του κουπονιού, υπάρχει το διαφημιστικό της εταιρείας.



Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα έχει αναδείξει εδώ και ένα μήνα το μείζον ζήτημα των καταστροφικών επιπτώσεων του έργου, αλλά και τις λαθροχειρίες με τις οποίες επιχειρεί να το νομιμοποιήσει η Περιφερειακή Αρχή. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη γεωργική παραγωγή και κυρίως ο υψηλός κίνδυνος για την ζωή και την υγεία των κατοίκων, που επισημαίνονται με έντονο τρόπο στις εκθέσεις του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, είναι κάτι που γνωρίζουν ήδη πολύ καλά οι κάτοικοι του Νομού Σερρών. 

Παρά τους σημαντικούς κινδύνους όμως, η Περιφέρεια φαίνεται να υιοθετεί την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Κατασκευής, η οποία αποκρύβει τους κινδύνους αυτούς, και αποφεύγει να φέρει το θέμα για συζήτηση στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα και τη βούληση των επενδυτών.

Κάποτε οι κυβερνήτες μοίραζαν «άρτο και θεάματα» για να ξεχνούν οι πολίτες την εξαθλίωση και την καταπίεση. Σήμερα, αφού οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση, μετά της μοιράζουν ψίχουλα, και μάλιστα εξωραΐζοντας τους χορηγούς «επενδυτές», κρύβοντας την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, την καταστροφή του περιβάλλοντος και το καθεστώς εργασιακής γαλέρας που επιβάλλουν, πίσω από ένα δήθεν κοινωνικό προφίλ.

Το σενάριο το είδαμε με τον κ. Μπουτάρη και την COCA COLA που «ανέλαβε» τη συντήρηση κάποιων σχολείων. Μπορεί αύριο να το δούμε και με την ELDORANDO που καταστρέφει τις Σκουριές.

Θέλουμε όμως να υπενθυμίσουμε στην παράταξη του κυρίου Τζιτζικώστα ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, που παραμένει ανάμεσα στους πρωταθλητές της ανεργίας σε επίπεδο Ε.Ε., όπου ένας στους τρεις είναι άνεργος και τα ποσοστά μερικής και προσωρινής απασχόλησης συνεχώς αυξάνονται, δεν είναι γραφείο marketing μεγαλοεπιχειρηματιών και κερδοσκόπων και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει. Αν ο κ. Τζιτζικώστας θέλει πραγματικά να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των χειμαζόμενων συμπολιτών μας, θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική πραγματικής (και όχι στα λόγια) αντίστασης στις μνημονιακές πολιτικές, διεκδίκησης πόρων από την κεντρική εξουσία, εφαρμογής ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, υιοθέτησης ενός προγράμματος πραγματικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός του 2015 που θα συζητηθεί αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να αποτελέσει μια αρχή σ΄αυτήν την κατεύθυνση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!