Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Περιφερειακό Πάρκο Τσιμέντου θέλουν το Σέιχ Σου

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας σχετικά με τη μεθόδευση κατάργησης του δασικού χαρακτήρα του Σέιχ Σου

Σε «περιφερειακό πάρκο» τσιμέντου, όπου θα επιτρέπεται η δημιουργία οικισμών, ξενοδοχείων, μονάδων φωτοβολταϊκών, λατομείων κ.λπ. θέλει να μετατρέψει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το δάσος του Σέιχ Σου.

Με το νέο ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης, που επιχειρούν να περάσουν παραμονές των εκλογών, χωρίς την παραμικρή αντίδραση του απερχόμενου Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα και του κυβερνητικού βουλευτή Γ. Ιωαννίδη, ανάβουν το πράσινο φως σε κάθε λογής συμφέροντα να αποτελειώσουν ότι δεν κατάφερε η πυρκαγιά του 1997 και οι κατά καιρούς διεκδικήσεις.

Μετά τον αποχαρακτηρισμό 55 εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους με τροπολογία σε μια νύχτα και μετά το εκτρωματικό νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των αιγιαλών που μπροστά στην πανελλαδική κατακραυγή αποσύρθηκε για την ώρα, η κυβέρνηση επανέρχεται με μια ακόμα επικίνδυνη και περιβαλλοντοκτόνα έμπνευση.
Στο όνομα της ανάπτυξης, όπως ιδεοληπτικά την αντιλαμβάνονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή προβλέπεται η μετατροπή του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου σε Περιφερειακό Πάρκο.
Με άλλα λόγια, η πρόταση της κυβέρνησης για το έκτασης 30.000 στρεμμάτων πνεύμονα της Θεσσαλονίκης είναι η καταπάτηση της δασικής γης και η μετατροπή μιας μεγάλης περιοχής ανακηρυγμένης ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε ένα «Πάρκο» όπου, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπονται:
·         Η δημιουργία οικισμών (Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά θέλει να έχει τον ρόλο του μεσίτη δημόσιας και προστατευμένης από το νόμο γης).
·         Η χωροθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Πέρα από τον ωραίο τίτλο, αυτό πρακτικά σημαίνει την ανέγερση τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών κέντρων κ.ά. μέσα στο δάσος.
·         Η δημιουργία λατομείων κ.α.

Από τα παραπάνω εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για το δάσος του Σέιχ Σου πιθανή ψήφιση του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση στον πανικό της και μπροστά στις αλλαγές που θα επιβάλει η λαϊκή ετυμηγορία προσπαθεί άρον άρον να περάσει όσες από τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές και ιδέες δεν έχει προλάβει να νομοθετήσει.
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περιέχει διάταξη που προβλέπει α) την σύνταξη προεδρικού διατάγματος για τον χαρακτηρισμό του Σέιχ Σου ως Περιφερειακού Πάρκου, την στιγμή που το εκκρεμές Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του σκονίζεται στα συρτάρια του Υπουργείου β) τη σύνταξη και εφαρμογή διαχειριστικού σχεδίου για φύλαξη, παρακολούθηση και διαχείριση της επισκεψιμότητάς του (ν/σ “Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις” αρ. 60, παρ. 7, εδ. αα). Μάλιστα, η τελευταία πρόταση φέρνει στο μυαλό πρόσφατη ομιλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης που επανέφερε ρητά την προ διετίας πρότασή του για θέσπιση κομίστρου εισόδου και μπάρες στις προσβάσεις του περιαστικού δάσους.

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα έχει εξ' αρχής τοποθετηθεί κάθετα ενάντια σε κάθε προσπάθεια άρσης του δασικού χαρακτήρα του Σέιχ Σου και όλων των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης, και παλεύει ώστε να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη διαχείριση και την προστασία τους, ενάντια σε κάθε σχεδιασμό που διευκολύνει την κερδοσκοπική δραστηριότητα με τη γη σε αυτές τις περιοχές ή περιορίζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και έχει δεσμευθεί για θεσμική και οικονομική στήριξη όλων των προσπαθειών διατήρησης και αποκατάστασης της φυσικής βλάστησης και του δασικού χαρακτήρα.
Το Σέιχ Σου αποτελεί τον μοναδικό πνεύμονα της πόλης, την τελευταία ασπίδα προστασίας από την αιθαλομίχλη και το φυσικό «φράγμα» αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης. Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα δε θα επιτρέψει ακόμη ένα έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας με τα σχέδια της κυβέρνησης και όλων όσων απεργάζονται την αλλαγή του χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων και την εμπορευματοποίηση τους και θα είμαστε στο πλευρό κατοίκων, οργανώσεων και φορέων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου το δάσος του Σέιχ Σου να παραμείνει δάσος.