Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ομιλία Δέσποινας Χαραλαμπίδου, στην κεντρική εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,


Πριν 2 μήνες, έξω από το  εργοστάσιο της Κόκα Κόλα, μαζί με τους απολυμένους εργαζόμενους, ξεκινήσαμε έναν μεγάλο αγώνα.
Τότε, δεν πίστευαν πολλοί ότι θα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι, μέσα στο πιο ισχυρό φρούριο της συντηρητικής παράταξης.
Οργώσαμε την Κεντρική Μακεδονία και συναντηθήκαμε με χιλιάδες ανθρώπους και στους 7 νομούς, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Πιερία, στην Χαλκιδική και στην Θεσσαλονίκη, συναντηθήκαμε με αγρότες που παράγουν και δεν μπορούν να διαθέσουν την παραγωγή τους, με απολυμένους εργάτες που τα εργοστάσια τους έκλεισαν και μετακινήθηκαν στη Βουλγαρία και τα Σκόπια, με υπαλλήλους των 500 ευρώ, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, με επαγγελματιοβιοτέχνες που μέσα στην κρίση δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, και καταλήγουν ανασφάλιστοι ασφαλισμένοι, συναντηθήκαμε με νέους ανθρώπους που στα 30 τους, δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι, να κάνουν την δική τους οικογένεια, που αν και έχουν ένα και δύο πτυχία δεν μπορούν να βρουν δουλειά και η μόνη προοπτική που βλέπουν είναι η μετανάστευση. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους, με τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας περπατήσαμε πλάι - πλάι, περπατήσαμε μαζί τους στις μάχες και στις αγωνίες τους.
Και φτάσαμε σήμερα εδώ, έχοντας νικήσει ήδη, αφού καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με χιλιάδες κόσμου της Κεντρικής Μακεδονίας, να αφουγκραστούμε καλύτερα τα προβλήματά του και να τον μπολιάσουμε με τις ιδέες μας.
Εδώ λοιπόν, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης επιλέξαμε να κάνουμε την κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, σε αυτό το ιστορικό λιμάνι, που θέλει να πουλήσει κομμάτι κομμάτι ο κ. Τζιτζικώστας, αποκρύπτοντας ότι το Λιμάνι, είναι και το μέλλον, και το θέλουμε δημόσιο, μοχλό ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία και κέντρο πολιτισμού για την πόλη.
 Ήρθαμε εδώ, φίλοι και φίλες, για να γιορτάσουμε αυτή τη διαδρομή, για να γιορτάσουμε τον αγώνα του κόσμου της δουλειάς, που μας δίνει προοπτική νίκης. Για την αριστερά που αντιστέκεται, ορίζει μεγάλους στόχους και τολμάει να τους πετύχει.

Σήμερα συναγωνιστές γιορτάζουμε – την Κυριακή τους ανατρέπουμε.  


Συντρόφισσες και σύντροφοι, στις 7 περιοχές που γυρίσαμε, ο κόσμος που συναντήσαμε έχει γονατίσει από τα μνημόνια, από όλους έρχεται το ίδιο μήνυμα, «φτάνει πια» και βλέπουν την ελπίδα σε εμάς, στην Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα για την Περιφέρεια και στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε αυτόν το κόσμο. Μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε.
Στα χρόνια των Μνημονίων χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 28% και η ανεργία των νέων στο 60%. Παράλληλα χρεοκόπησαν τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.
Η δραματική μείωση μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων, η συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, ο αποκλεισμός του 30% του πληθυσμού από το δημόσιο σύστημα υγείας, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η καταστροφή χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έχουν οδηγήσει την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες, όλες οι δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας, οι άνθρωποι του μόχθου, οι πραγματικοί άνθρωποι, αποτελούν και τον πραγματικό στόχο των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Αυτοί είναι που πλήττονται πρώτα απ' όλους από την συρρίκνωση μισθών και εισοδημάτων και την ανεργία, από τα χρέη, την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των κοινωνικών παροχών, την παύση πληρωμών του κράτους προς τους πολίτες και τις λεγόμενες “διαρθρωτικές” ρυθμίσεις.
Σήμερα μπορούμε και οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.
Φίλοι και φίλες, το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ, στις 18 και στις 25 του Μάη, σε όλες τις κάλπες, συγκρούονται πολιτικά δύο κόσμοι: ο κόσμος της εργασίας και ο κόσμος των μεγάλων, ντόπιων και ξένων συμφερόντων.

Η Κεντρική Μακεδονία έχει υποφέρει αρκετά όλα αυτά τα χρόνια από τις διοικήσεις που αδιαφορούσαν για την διάλυση της παραγωγικής της βάσης, για την αποβιομηχανοποίηση, για την κατάσταση των εργαζομένων και για τις απολύσεις.
Που προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, την παραχώρηση της γης σε ιδιώτες και την διάλυση των κοινωνικών υποδομών.
Που το μόνο τους έργο ήταν η μοιρασιά των πόρων και των συμβάσεων της περιφέρειας.
Γιατί, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε τέσσερα χρόνια τώρα ότι ο “Καλλικράτης” είναι ένας μοχλός εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες, μετατρέπονται από φορείς αποκέντρωσης της εξουσίας, σε απαξιωμένους θεσμούς που αδυνατούν να παίξουν τον βασικό ρόλο τους στις σημερινές συνθήκες, δηλαδή να υποστηρίξουν το βιωτικό επίπεδο των πιο αδύναμων στρωμάτων στήνοντας ένα δίχτυ κοινωνικών υπηρεσιών.

Τι έκανε λοιπόν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση;
Θέλουμε να πούμε στον κύριο Τζιτζικώστα που ονόμασε την παράταξή του Αλληλεγγύη, πως η αλληλεγγύη, είναι μία λέξη για μας ιερή, Αλληλεγγύη δείχνουμε στα θύματα της κρίσης, σε αυτούς που απολύσατε, σε αυτούς που αγωνίζονται για τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα, σε αυτούς που στείλατε τα ΜΑΤ στην Ευκαρπία. Αλληλεγγύη κύριε Τζιτζικώστα δεν είναι μία λέξη, να την βάλουμε στον τίτλο και να πάρουμε ψήφους. Αλληλεγγύη είναι το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, είναι το κίνημα αλληλεγγύης στις Σκουριές, που το αγγάλιασε από την πρώτη στιγμή όλη η Κεντρική Μακεδονία.

Όσοι θέλουν να αποπολιτικοποιήσουν αυτή τη μάχη, λένε πως δεν ψηφίζουμε πολιτικά, αλλά με αυτοδιοικητικά κριτήρια

Συναγωνιστές και συναγώνιστριες, δεν υπάρχει πιο αυτοδιοικητικό αίτημα από το να φύγουν τα μνημόνια και ο “Καλλικράτης”.

Όμως δεν κατεβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές μόνο με τα κεντρικά αιτήματα, έχουμε βαθιά γνώση των ζητημάτων της Περιφέρειας, δεν γεννηθήκαμε προεκλογικά. Η παράταξη μας είχε δράση και ουσιαστικές παρεμβάσεις στα τρεισίμιση χρόνια που πέρασαν, έθετε στο συμβούλιο ζητήματα κομβικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής, με τον σήμερα υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης τον Γιώργο το Θεοδωρόπουλο.
Το ψηφοδέλτιό μας, αποτελείται από ανθρώπους της δουλειάς, που αγωνίζονται στους χώρους εργασίας τους και στα κινήματα, με πραγματικά προβλήματα και ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις.

Ποιον θέλουν να κοροϊδέψουν τα παπαγαλάκια της Νέας Δημοκρατίας; Το πολιτικό δίλημμα των εκλογών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ή διατήρηση της σημερινής κατάστασης ή ανατροπή, μνημονιακός Περιφερειάρχης ή Περιφερειάρχης που θα έχει στο επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας, εκλεκτοί της τρόικας και της συγκυβέρνησης ή Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα.

Ο κ. Τζιτζικώστας πρέπει να βγει από το γραφείο του στην Περιφέρεια να πει στον κόσμο για τα πεπραγμένα του, για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ χωρίς δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη δήθεν χρηματοδότηση  στα νοσοκομεία που κλείνουν ή υπολειτουργούν, για τα διόδια που φόρτωσε στους δρόμους που κατασκευάζονται με προγράμματα της Περιφέρειας, για την υποτιθέμενη «προστασία» του περιβάλλοντος στις Σκουριές Χαλκιδικής, στην Κορώνεια και την Βόλβη, για το ΣΜΑ Ευκαρπίας που κατασκευάζει με την καταστολή των ΜΑΤ, για τους υπαλλήλους που απέλυσε και η Περιφέρεια αδυνατεί να ανταποκριθεί στους απαραίτητους ελέγχους, για το ότι δεν υπάρχει δημόσια τηλεόραση στην Βόρεια Ελλάδα, γιατί ρίξανε μαύρο στην ΕΤ3 και δεν έβγαλε κουβέντα, για τα εργοστάσια που κλείνουν το ένα μετά το άλλο στην Κεντρική Μακεδονία και αυτός αδιάφορος, κλεισμένος στο Περιφερειακό μέγαρο να σχεδιάζει την προεκλογική του εκστρατεία και το τρικ που ετοίμασε ο Σαμαράς με τους δύο υποψηφίους.
Σήμερα, όμως, όλοι εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να σχολιάσουμε τα στημένα οικογενειακά καβγαδάκια της Νέας Δημοκρατίας.

Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε τι θέλουμε να κάνουμε εμείς, τι απαντάμε στο ζήτημα της ανεργίας που μαστίζει την Κεντρική Μακεδονία

Ασφαλώς η νίκη στην Περιφέρεια δεν αρκεί για την αντιστροφή αυτής της δραματικής πορείας. Χρειάζεται συνολικός αγώνας και σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε την Περιφέρεια μπροστάρη μαζί με τα κινήματα των κατοίκων και τους εργαζόμενους. Για να πρωταγωνιστήσουμε στις νίκες του αύριο. Σήμερα όμως δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, μιλάμε για άμεση αντίσταση στο ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, ανυπακοή στις μνημονιακές δεσμεύσεις στην περιφέρεια για απολύσεις και διαθεσιμότητες. Διεκδίκηση της απόδοσης από την κυβέρνηση των θεσμοθετημένων πόρων που μείωσε κατά 72%, καθώς και ενός γενναίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που θα συμβάλλει στην δημιουργία υποδομών για την Περιφέρεια.

Πέρα από αυτά για την, στο μέτρο του δυνατού, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Προχωράμε άμεσα:

1) στη θέσπιση ρήτρας δημιουργίας θέσεων σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας για τις επιχορηγήσεις που διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Τέρμα στις επιδοτήσεις χωρίς κανένα κοινωνικό όφελος και στα χαμένα κονδύλια.
2) στην ενίσχυση των συνεταιριστικών εγχειρημάτων, με την δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου διακίνησης των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, από τον παραγωγό στον καταναλωτή, μέσα από κοινωνικά παντοπωλεία της Περιφέρειας, ώστε η Θεσσαλονίκη και οι άλλες αστικές περιοχές να απολαμβάνουν χαμηλών τιμών και οι αγρότες της περιφέρειας να μπορούν να διαθέσουν αξιοπρεπώς τα προϊόντα τους, δίνοντας κίνητρο στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη γη.
3) στην προώθηση των προϊόντων της Περιφέρειας με καμπάνιες και διεθνείς περιφερειακές συμφωνίες στο εξωτερικό, δίνοντας βάρος στην ποιότητα και στα ειδικά χαρακτηριστικά του τόπου και των προϊόντων μας, με ποιοτικό έλεγχο, τυποποίηση και μεταποίηση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.
4)στηρίζουμε την ανάκτηση των κλειστών εργοστασίων όπως το ΑΓΝΟ, που θα μπορούσε να δουλεύει συνεταιριστικά με παραγωγούς και εργαζόμενους όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού
5)αξιοποιούμε τα χρήματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια με διαφάνεια, με συμμετοχή των πολιτών και στον σχεδιασμό και στον έλεγχο της υλοποίησης των έργων που αποφασίζονται. Τέρμα στις μυστικές διαδρομές και στο ανεξέλεγκτο της διοίκησης.
6)αξιοποιούμε τις δυνατοτήτες που έχει η Περιφέρεια στο πεδίο του τουρισμού, θέτοντας ως κατεύθυνση την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, με σεβασμό στο περιβάλλον, φέρνοντας έναν τουρισμό που ευνοεί και χρηματοδοτεί μία σειρά επαγγελματιών και εργαζόμενων στην τοπική κοινωνία και όχι τα τεράστια καταλύματα, με κέρδη μόνο για τον μεγαλοξενοδόχο. Αλλά μπορεί να γίνει αυτό όταν χαρακτηρίζεις περιοχές σαν την Χαλκιδική μεταλλευτική ζώνη;

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Στη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα έχουμε σχεδιάσει μία σειρά πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Κεντρική Μακεδονία, το σχέδιο μας όμως περνάει μέσα από την συνολική ανατροπή, κουμπώνει και απογειώνεται με ένα πρόγραμμα συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θα αργήσει συντρόφισσες και σύντροφοι η ώρα της συνολικής ανατροπής.


Για εμάς, συναγωνιστές και συναγωνίστριες συγκρούονται πλέον δύο κόσμοι, από τη μια ο παλιός, της αναξιοπιστίας των πολιτικών, με τα τζάκια και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και από την άλλη ο νέος κόσμος, ο κόσμος της δουλειάς, που εκπροσωπείται από την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα που υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι μικροεπαγγελματίες, οι αγρότες μπορούν επιτέλους να ασκήσουν οι ίδιοι πολιτική, διασφαλίζοντας τις ανάγκες τους.

Για εμάς αυτός ο αγώνας, είναι αγώνας για όλη τη χώρα. Γιατί είναι ένα δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση της κοινωνικής καταστροφής και της υποτέλειας, στην κυβέρνηση που κυβερνάει πια χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση.
Και μαζί με τις ευρωεκλογές είναι ένα δημοψήφισμα απέναντι στην Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ. Την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, του αυταρχισμού και των μεγάλων εταιρειών. Για μία νέα Ευρώπη των εργαζομένων, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το διεκδικούν οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κόκα Κόλα, στην ΕΛΒΟ, στην ΑΓΝΟ, στο Λιμάνι, στα εργοστάσια που βάζουν λουκέτο,
Το διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που πληρώνουν το χρέος με τις δουλειές τους.
Τα νέα παιδιά που φεύγουν μετανάστες.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματοβιοτέχνες που βάζουν λουκέτο, που ζουν με την αγωνία των χρεών.
Οι αγρότες σε Πέλλα, Σέρρες και Κιλκίς, πάνω στα μπλόκα των τρακτέρ, οι αγρότες που θέλουν να παράγουν σ' αυτόν τον τόπο.
Το διεκδικούν οι ηρωικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής.
Η ίδια η Θεσσαλονίκη, που παλεύει για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στο νερό.
Η Θεσσαλονίκη που αγωνίζεται ενάντια στο φαραωνικό ΣΜΑ, ενάντια στο ξεπούλημα των πρώην στρατοπέδων.
Η Πιερία που πολιορκείται από τα διόδια και αντιστέκεται.
Η Ημαθία που παλεύει απέναντι στις πολυεθνικές της ενέργειας και των αιολικών πάρκων.
Το διεκδικούμε όλοι όσοι είμαστε μαζί στους αγώνες για την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ζωή.

Από τους κόπους και τους αγώνες αυτού του λαού, που δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό, που δεν βολεύεται παρά μόνο στο δίκιο,
αντλούμε την πείρα, το πείσμα και την σιγουριά μας,
και με αυτή τη σιγουριά θέλω να σας κλείσω από τώρα ραντεβού για την ερχόμενη εβδομάδα,
ιστορικό ραντεβού, γιατί η Αριστερά στην Κεντρική Μακεδονία θα βρίσκεται για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, διεκδικώντας την μεγάλη ανατροπή στο σήμερα. Σήμερα γιορτάζουμε στις 18 και στις 25 τους ανατρέπουμε.

Και για τις επόμενες 90 ώρες σας καλώ να ξεχυθούμε ώστε το μήνυμα της νίκης και της ανατροπής να φτάσει σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι της Περιφέρειας, μπορούμε και θα νικήσουμε