Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία οι ελλείψεις στις Διευθύνσεις της Περιφέρειας

Τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε την Παρασκευή 16 Μαΐου κλιμάκιο της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας με επικεφαλής τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Θεοδωρόπουλο και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Μαρία Κουτσουρίδου, Ελένη Μιχαλάκη, Νίκο Μπάντιο, Τριαντάφυλλο Σερμέτη και Χριστίνα Σουλτανίδου.

Μετά από συζήτηση με τους εργαζόμενους διαπιστώθηκε έλλειψη προσωπικού και μέσων για να μπορεί η συγκεκριμένη υπηρεσία να ανταποκριθεί στα σοβαρά καθήκοντά της, όπως ο έλεγχος τροφίμων, καυσίμων, εμπορευμάτων κτλ. Με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού, όπου οι εργαζόμενοι με έμφαση έθεσαν το ζήτημα της συνειδητής υποβάθμισης των υπηρεσιών τους, με απώτερο σκοπό της κυβέρνησης στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής, να ακυρώσει τον δεσμευτικό χαρακτήρα των χωροταξικών πλαισίων, αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους ιδιώτες εργολάβους να ασκούν μνημονιακές επενδύσεις με fast track διαδικασίες με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στην επόμενη επίσκεψη του στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης που υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαπίστωσε ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα (εργαστήρια, αντιδραστήρια κτλ.) τα οποία σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση – κατάργηση των σχετικών περιφερειακών εργαστηρίων σε Βόρειο Ελλάδα, Θεσσαλία και Ήπειρο, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αδυναμία στοιχειώδους περιφρούρησης της δημόσιας Υγείας.

Κοινή διαπίστωση για όλες τις υπηρεσίες είναι ότι το σχέδιο της μνημονιακής συγκυβέρνησης είναι μέσα από την αποδυνάμωση και απαξίωση τους, να της οδηγήσει σε κλείσιμο και τους εργαζομένους σε απολύσεις, σε όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου.


Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα είναι κάθετα αντίθετη με αυτό το σχεδιασμό, πιστεύει σε έναν αναβαθμισμένο παραγωγικό, με δημοκρατική λειτουργία και αξιοκρατία δημόσιο τομέα, και για αυτό θα αγωνιστεί. Για να μην υλοποιηθούν όλες αυτές οι πολιτικές και ειδικά η «αξιολόγηση», που οδηγεί σε ετήσιες απολύσεις το 15% του προσωπικού. Βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει η διοίκηση του Τζιτζικώστα ο οποίος πειθήνια εφάρμοσε τις μνημονιακές πολιτικές στη Περιφέρεια.»