Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

«Το ΑΓΝΟ να επαναλειτουργήσει υπό τον έλεγχο εργαζομένων και παραγωγών»

Τη δέσμευσή της να στηρίξει την επαναλειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ σε συνεταιριστική βάση, με τη συμμετοχή των παραγωγών και των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές αποδοχές και χαμηλές τιμές στους καταναλωτές, τόνισε η υποψήφια Περιφερειάρχης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μιλώντας σε εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας και εκπροσώπους συλλόγων κτηνοτρόφων από όλη την Κεντρική Μακεδονία και που συμμετείχαν στην εκδήλωση για τις προωθούμενες αλλαγές στο γάλα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Δημαρχείο Λαγκαδά.

«Η βιομηχανία – συνεταιρισμός του ΑΓΝΟ που έμαθε στην Ελλάδα τι σημαίνει αγελαδινό γάλα με την γνωστή κακοδιαχείριση, εδώ και ένα χρόνο  παραμένει κλειστή. Μπορούμε να προβούμε σε άμεση διερεύνηση των όρων και του ποσού αγοράς από την ΑΤΕ, καταγραφή των χρεών του Κολιού προς το Δημόσιο, σε παραγωγούς και εργαζόμενους και άμεση επαναφορά του εργοστασίου στους παραγωγούς και στους εργαζόμενους που απολύθηκαν, στη βάση νέου νομοθετικού πλαισίου.

Η βιομηχανία ΑΓΝΟ πρέπει άμεσα να ανοίξει και να λειτουργήσει  σε συνεταιριστική βάση. Μη μας φοβίζει αυτό, μεγάλες μονάδες του εξωτερικού λειτουργούν με τέτοιες λογικές και εξασφαλίζουν και σωστά μεροκάματα και καλές τιμές για τον καταναλωτή», τόνισε η Δ. Χαραλαμπίδου.

Αναφερόμενη στο θέμα του γάλακτος, αφού επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «προσπαθούν μεθοδικά να καταργήσουν τις διαφορές μεταξύ του φρέσκου γάλακτος και του γάλακτος υψηλής παστερίωσης.  Προσπαθώντας να καταστήσουν το γάλα από διατροφική αξία και προϊόν αναγκαίο για την επιβίωση του πληθυσμού, από λαϊκό δικαίωμα δηλαδή, σε χρηματιστηριακό προϊόν».

Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εξαφανίσει τις διαφορές μεταξύ των εγχώριου και του εισαγόμενου γάλακτος προς όφελος των μεγάλων διεθνών καρτέλ.

«Προσπαθούν να μας πείσουν ότι μια χώρα που προσπαθεί να βγει από την κρίση δεν χρειάζεται να είναι διατροφικά αυτάρκης, αλλά χρειάζεται να εισάγει ακόμα και το γάλα. Είναι τραγικό, γιατί αυτό που απασχολεί τον Σαμαρά, αλλά και τον κ. Ιωαννίδη, που θα το στηρίξει, αλλά και τον κ. Τζιτζικώστα που μας το παίζει αντάρτης και έγινε για πρώτη φορά λαλίστατος πριν από την κάλπη, είναι να εξυπηρετήσουν τα αιτήματα των μεγάλων πολυεθνικών που τους χρηματοδοτούν».


Μετά την ομιλία της Δ. Χαραλαμπίδου και τις τοποθετήσεις του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Ρώσσιου, του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρη Καμπούρη και του πρόεδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λαγκαδά Γιάννη Παναγιωτίδη ακολούθησε συζήτηση. Μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγελαδοτρόφων, του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας, της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας και από κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκαν στα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, που συνδέονται με όλα τα ζητήματα που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους και άνεργους της χώρας.

Ακολουθεί video από την εκδήλωση