Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Πρωτοβουλία για την αναλογική εκπροσώπηση στην Περιφέρεια

Οι εκλογές του Μαΐου 2014 ανέδειξαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ένα Περιφερειακό Συμβούλιο με 9 διαφορετικούς συνδυασμούς. Το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, με ένα καθαρά πλειοψηφικό σύστημα, εξασφαλίζει την υπερ-ενισχυμένη εκπροσώπηση της πρώτης παράταξης και επίσης ενισχύει σημαντικά τη δεύτερη. Παράλληλα ο απαράδεκτος εκλογικός κανονισμός, για την σύσταση των επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου,  αποκλείει από αυτές και επί της ουσίας από την πληροφόρηση και τον έλεγχο τις υπόλοιπες δυνάμεις πλην των δύο πρώτων.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα από το ρόλο της αντιπολίτευσης καλεί τόσο τις δύο πρώτες παρατάξεις, όσο και τις υπόλοιπες παρατάξεις, πλην της Χρυσής Αυγής, στην 1η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να υιοθετήσουν την λογική της αναλογικής εκπροσώπησης τόσο στο Προεδρείο, όσο και στο σύνολο των επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το συμφέρον των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας επιβάλλει την συμμετοχή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε όλα τα πεδία συζήτησης και απόφασης ώστε τουλάχιστον να διασφαλίζεται η δημοσιότητα, η διαφάνεια, ο έλεγχος και η κατάθεση των εναλλακτικών προτάσεων στα όργανα της Περιφέρειας. Όποιος δεν φοβάται τον δημόσιο διάλογο και δε συνηθίζει τις λογικές των απόλυτα ελεγχόμενων  συνεδριάσεων σε σκοτεινά γραφεία, δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί την πρόταση για αναλογική εκπροσώπηση.


Παράλληλα η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα θα επιδιώξει κοινές δράσεις και συνεργασία στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας.