Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η Περιφέρεια να εγγυηθεί την λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας σχετικά με το επικείμενο κλείσιμο 16 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Εδώ και καιρό, ως Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, τονίζαμε την εντεινόμενη υποχρηματοδότηση των κοινωνικών υποδομών των Δήμων, που έχει οδηγήσει μια σειρά δομές και υπηρεσίες σε λουκέτο και από την οποία άμεσα κινδυνεύουν πολύ περισσότερες.
Η αρχή του Ιουνίου βρίσκει τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) όλης της χώρας, μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα λειτουργικότητας, καθώς από την 1η Σεπτέμβρη τουλάχιστον 90 Κέντρα που λειτουργούν με οριακή χρηματοδότηση βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος.
Στην Κεντρική Μακεδονία 16 ΚΔΑΠ, που έχουν φτάσει να υπολειτουργούν με τους ήδη πετσοκομμένους πόρους (50% μείωση την περίοδο 2012-1013), βρίσκονται στο οριακό σημείο. Συγκεκριμένα πρόκειται για 2 ΚΔΑΠ στην Ημαθία, 2 στην Πιερία, 3 στην Χαλκιδική, 4 στην Πέλλα και 5 στην Θεσσαλονίκη που απειλούνται με κλείσιμο. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει α) την απώλεια 50 θέσεων εργασίας σε νευραλγικές κοινωνικές υπηρεσίες για τις τοπικές κοινότητες και β) πάνω από 520 θέσεις δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, που αποτελούν μια πραγματική ανάγκη για εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της με την προοπτική των απολύσεων, της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και πολύ περισσότερο του λουκέτου που απειλεί ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-μεα, παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Είναι απολύτως κρίσιμο, στις σημερινές συνθήκες συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω μείωση των πόρων των ΚΔΑΠ στην Κεντρική Μακεδονία και σε όλη την χώρα. Αντίθετα, με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Περιφέρειας και με άμεση πίστωση από τους προϋπολογισμούς τους αντίστοιχα πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα της υποχρηματοδότησης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να δεσμευθεί άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση. Ως ΡΑΕ δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για ισχυρές και αποτελεσματικές δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για όλα τα λαϊκά στρώματα που τις έχουν άμεσα ανάγκη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.