Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Στο πλευρό των υπαλλήλων της ΠΚΜ ενάντια στην αξιολόγηση

Την παρουσία της Ένωσης Περιφερειών υπέρ της ΑΔΕΔΥ στην εκδίκαση της προσφυγής κατά της αξιολόγησης των υπαλλήλων στο ΣτΕ και να μεταφέρει στην κυβέρνηση το αίτημα για «πάγωμα» της διαδικασίας αξιολόγησης μέχρι την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας που συνεδρίασε την Παρασκευή 27 Ιουνίου, με μοναδικό θέμα τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων σύμφωνα με το Ν. 4250/2004.
Η ειδική έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του περιφερειακού συμβούλου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Γιώργου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος συγκέντρωσε τις 25 υπογραφές συμβούλων της αντιπολίτευσης που απαιτούνται για την σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρόλο που δήλωσε ότι θεωρεί το νόμο για την αξιολόγηση αντισυνταγματικό και πρακτικά ανεφάρμοστο, δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας αλλά και των άλλων αριστερών παρατάξεων που αφορούν:
-Την έκδοση απόφασης από το περιφερειακό συμβούλιο με την οποία θα αρνείται την εφαρμογή του νόμου όπως έκαναν αρκετοί δήμοι (π.χ. δήμος Θεσσαλονίκης, Πατραίων κ.α.).
-Το κλείσιμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 30 Ιουνίου και την Τρίτη 1η Ιουλίου για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, καθώς με την εφαρμογή του νόμου το 15% των υπαλλήλων, δηλαδή περίπου 330 εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, μπαίνουν στη λαιμητόμο της μνημονιακής κυβέρνησης αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της απόλυσης. Για την ΠΚΜ που λειτουργεί οριακά με μειωμένο αριθμό εργαζομένων κατά 800 άτομα, την τελευταία τριετία, αυτό θα σημαίνει αδυναμία λειτουργίας, αλλά και σοβαρούς κινδύνους για το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Το αίτημα για συμβολικό κλείσμο της ΠΚΜ κατατέθηκε και από την πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας Εφη Παπαλεξίου.
-Την άμεση πραγματοποίηση Συνέντευξης Τύπου του Περιφερειάρχη προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την απειλούμενη μείωση του προσωπικού.
-Το συντονισμό των δράσεων κατά του Ν. 4250 με όλους τους δήμους της  περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στην κατεύθυνση της καθολικής μη εφαρμογής του.
-Την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στον αρμόδιο υπουργό.
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να αιτηθεί το προσωρινό «πάγωμα» του απαράδεκτου νόμου, ουσιαστικά μεταθέτει για λίγες ημέρες τις καταστροφικές συνέπειές του, στις νέες διοικήσεις των περιφερειών και δεν επιλύει το πρόβλημα.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα έχει ταχθεί κατηγορηματικά ενάντια στον Ν. 4250 με τον οποίο, με απαράδεκτες διαδικασίες που θίγουν την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων, ουσιαστικά επιδιώκεται από την κυβέρνηση και την τρόικα των «κεφαλοκυνηγών», η συμπλήρωση του συμφωνημένου αριθμού του 15% των εργαζόμενων στις περιφέρειες που θα ενταχθούν στη δεξαμενή προς απόλυση, με το πρόσχημα της δήθεν αξιολόγησης.
Η συγκυβέρνηση επιχειρεί εν μέσω θέρους την ολοκλήρωση της καταστροφικής πολιτικής της.
Ο Περιφερειάρχης που χαρακτήρισε το νόμο αντισυνταγματικό και ανεφάρμοστο, για μία ακόμη φορά δεν αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν σε αυτόν και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα παραμένει σε ετοιμότητα, μαζί με τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.