Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Κυβέρνηση και Περιφέρεια υπεύθυνοι για τη λεηλασία της Κεντρικής Μακεδονίας

Εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής ενότητας στον Εύοσμο

Πολιτικές λεηλασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη συγκυβέρνηση και την απερχόμενη διοίκηση Τζιτζικώστα, κατήγγειλε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας 5 Μαΐου στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου σε εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας με θέμα: «Δε διαπραγματευόμαστε την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής στους καιρούς του μνημονίου» στην οποία μίλησαν επίσης η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας και ο Γιάννης Γρηγοριάδης, μηχανολόγος – μηχανικός, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Τη συζήτηση συντόνισε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Στην ομιλία της η Δέσποινα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στις «επενδύσεις» που καταστρέφουν, όπου εγκατασταθούν, τα πάντα. «Την ίδια πολιτική που πουλάει – ή καλύτερα χαρίζει – όποιο χώρο έχει μείνει ελεύθερος στις συνοικίες, που μετατρέπει ακόμη και τα σκουπίδια σε χρυσωρυχείο για κερδοσκόπους,  που δολοφονεί με ξυλόσομπες και μαγκάλια, ενώ η Βόρεια Ελλάδα ξεπαγιάζει και πνίγεται στην αιθαλομίχλη, αλλά ούτε καν διανοούνται να μειώσουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Είναι μια πολιτική, εκτός των άλλων και περιβαλλοντικής φτώχειας. Οι φτωχές γειτονιές της Θεσσαλονίκης και τα χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας, ήταν οι πρώτες περιοχές της χώρας που άρχισαν να πληρώνουν της συνέπειές της.  Η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν και είναι ένας τόπος μοναδικός. Μετατρέπεται όμως και σε έναν τόπο λεηλατημένο από τα συμφέροντα», τόνισε.
«Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής έγινε πια αναμφισβήτητη τα προηγούμενα χρόνια, με την δραματική επιδείνωση της κατάστασης της λίμνης Κορώνειας, τη ρύπανσης των ποταμών, την προβληματική κατάσταση της Τάφρου 66 και του Θερμαϊκού, το κυκλοφοριακό στα μεγάλα αστικά κέντρα, τη δρομολόγηση επιβλαβών και οικονομικά επιζήμιων επιλογών για τη διαχείριση απορριμμάτων. Από την μία έχουμε την αδιαφορία των προηγούμενων διοικήσεων που δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα για την υποβάθμιση αυτή. Από την άλλη έχουμε τα φαραωνικά έργα των μεγάλων ξένων και ντόπιων επενδυτικών συμφερόντων που μαζεύτηκαν τα τελευταία χρόνια πάνω από την περιοχή, έργα τα οποία οι τοποτηρητές του μνημονίου στην Μακεδονία κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τα επιβάλουν, χωρίς  καμιά έγνοια για το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου.
Αναφερόμενη στην υποβάθμιση των δυτικών συνοικιών η υποψήφια Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, κατήγγειλε τη διοίκηση της Περιφέρειας ότι δεν στήριξε τους αγώνες των κατοίκων για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων  και την αξιοποίησή τους ως χώρους πρασίνου, αλλά συντάσσεται με την παραχώρησή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και για την επιμονής τους στην κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας, εξυπηρετώντας στην ουσία επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα δεσμεύοντας των τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων για 25 χρόνια. «Ο κ. Τζιτζικώστας παραλαμβάνοντας επάξια τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του, τον κ. Ψωμιάδη, τοποθετείται σε όλους τους τόνους υπέρ του ΣΜΑ γιατί αλλιώς λέει θα χαθούν τα λεφτά του ΕΣΠΑ. Μάλλον πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ έχουν σημασία για τις ανάγκες των κατοίκων μόνο όταν αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση συνολικών σχεδίων παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα προστατεύουν το περιβάλλον, όχι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Αρχοντόπουλος και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ε. Κορδελιού – Ευόσμου Ανέστης Βασιλειάδης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης Παράσχος Λαδάς.

4 προϋποθέσεις για την ποιότητα ζωής

Στην ομιλία της η κ. Χαραλαμπίδου έθεσε 4 προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που θα έχει ως προτεραιότητα στη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας:
α αγωνιστούμε για τη δημόσια και κοινωνική διαχείριση του συνόλου των υδάτινων πόρων της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Να ακυρώσουμε την επένδυση στις Σκουριές και στο Κιλκίς, στηρίζοντας τον αγώνα των κατοίκων.
ε μια πόλη που παρουσιάζει την μικρότερη αναλογία εκτάσεων πρασίνου ανά κάτοικο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών πόλεων, σε μια πόλη όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση σημειώνει αρνητικό ρεκόρ, να αγωνιστούμε ώστε οι χώροι των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, προσβάσιμους σε όλους, υπό δημόσια ιδιοκτησία.

α αξιοποιήσουμε τους πόρους της Περιφέρειας για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, την κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών, την υπεράσπιση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών, την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη της κκαλλιτεχνικής δημιουργίας, τον μαζικό αθλητισμό.