Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Στη μέγγενη της μνημονιακής λιτότητας, δε διακινεί ούτε τα ψηφοδέλτια η Περιφέρεια.

Δήλωση του Γραφείου Τύπου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας

Οι αρνητικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, καταστροφικές για τη δημόσια υγεία, παιδεία κτλ. αγγίζουν πια σχεδόν όλο το φάσμα της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», φέτος, για πρώτη φορά, τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στην Περιφέρεια θα τα παραδώσουν στους Δήμους οι Παρατάξεις που  συμμετέχουν στις εκλογές και όχι ο διοικητικός μηχανισμός της Περιφέρειας, όπως γίνονταν παλιότερα από τη Νομαρχία, και μάλιστα χωρισμένα σε πακέτα ανά εκλογικό κέντρο.

Οι δήμοι, έχοντας υποστεί τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής, με συνεχείς μειώσεις προσωπικού, απολύσεις και διαθεσιμότητες, με ελλείψεις στις υποδομές και αιματηρές περικοπές στη χρηματοδότηση, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα αυξημένα καλλικρατικά καθήκοντά τους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων που απέμειναν.

Στην πράξη, η συγκυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών (εναρμόνιση με τα μνημόνια), αλλά και αδυναμίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο (απολύσεις, διαθεσιμότητα κτλ.), μετακυλύει τις ευθύνες της εκλογικής διαδικασίας,  στις παρατάξεις που παίρνουν μέρος, με εξωθεσμικές διαδικασίες.

Η όλη κατάσταση σηματοδοτεί περαιτέρω απαξίωση της Αιρετής Περιφέρειας και των δημόσιων θεσμών, αφού το κράτος αδυνατεί, από επιλογή της συγκυβέρνησης, να φέρει σε πέρας στοιχειώδεις λειτουργίες του, όπως είναι οι εκλογές που το ίδιο θεσμοθετεί, και αποτελούν συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας.


Καλούμε για μια ακόμη φορά τους συμπολίτες μας να δώσουν με την ψήφο τους στη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα καθοριστικό μήνυμα ανατροπής αυτής της πολιτικής, και επιλογής μιας ριζοσπαστικής εναλλακτικής πολιτικής και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.