Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Tσιμεντοποίηση του ορεινού όγκου του Βέρμιου

Ερώτηση σχετικά με το φαραωνικό αιολικό πάρκο που ετοιμάζεται στο Βέρμιο κατέθεσε στη Βουλή η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ 
       
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής προσανατολίζεται στην δημιουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο όρος Βέρμιο. Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε. που υποβλήθηκε, πρόκειται να κατασκευαστούν επτά αιολικά πάρκα, 155 πυλώνων (εντός των Δήμων Εορδαίας, Βέροιας και Νάουσας), ισχύος 465 MW και συνολικής κάλυψης εδάφους 17.393,04 στρεμμάτων.
            
Είναι προφανές ότι η εκτεταμένη δραστηριότητα για την συνολική κατασκευή του σταθμού, τέτοιου μεγέθους, είναι προφανές ότι σημαίνει ανεπανόρθωτη «τσιμεντοποίηση» του ορεινού όγκου του Βέρμιου και των γύρω περιοχών, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα τελικών υλικών εκσκαφής που θα αλλοιώσουν άρδην το τοπίο. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του αιολικού πάρκου χωροθετείται μέσα στα όρια της περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 (κωδικός GR1210001).
            Οι συνέπειες για το περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής από την δημιουργία ενός πραγματικά φαραωνικού έργου, που πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στα Βαλκάνια, θα είναι δραματικές. Αντίστοιχα σημαντικές αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν και για την τοπική κοινωνία και οικονομία τόσο από την ηχορύπανση από τις ανεμογεννήτριες, όσο και μακροπρόθεσμα από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην ορεινή κτηνοτροφία και γεωργία και τον τουριστικό κλάδο, επιπτώσεις για τον προσδιορισμό των οποίων δεν έχει γίνει καμία μελέτη.
            Τα μεγάλα ξένα επενδυτικά συμφέροντα στα οποία παραδίδεται το βουνό για εκμετάλλευση με διασφαλισμένη κερδοφορία για την επόμενη 20ετία και χωρίς καθόλου επενδυτικό ρίσκο, είναι τα μόνα που ευνοούνται από την επένδυση, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα οικονομικά οφέλη για τα λαϊκά στρώματα θα είναι ελάχιστα, αφού οι 380 θέσεις εργασίας που έχουν εξαγγελθεί είναι προσωρινές και αφορούν την φάση της κατασκευής, ενώ σε μόνιμη βάση θα προκύψουν μόνο 27 θέσεις.

            Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καλώντας τον να απαντήσει σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για τον άμεσο τερματισμό κάθε σχεδιασμού των ιδιωτικών πολυεθνικών συμφερόντων που επιβουλεύονται το όρος Βέρμιο και συγκεκριμένα για να σταματήσει η κατασκευή του φαραωνικού αυτού αιολικού πάρκου.