Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η Περιφέρεια θεσμός - σύμμαχος στον αγώνα και τις αγωνίες των κατοίκων

Χαιρετισμός Γιώργου Τοζίδη, εκπροσώπου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Φαλήρου

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση εκ μέρους της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας και της Δέσποινας Χαραλαμπίδου της υποψήφιας Περιφερειάρχη που οι κοινοβουλευτικές της υποχρεώσεις την ανάγκασαν να βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να εκφράσει την αντίθεση της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης μας.

Θα ήθελα, επίσης, να σας συγχαρώ ειλικρινά για τη σημερινή πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε αυτήν την εκδήλωση φέρνοντας στο προσκήνιο αυτές τις συλλογικότητες, την παραμονή της απεργίας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Οι σημερινοί ομιλητές εκπροσωπούν βασικά τμήματα του κόσμου της εργασίας που δέχτηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων τα πιο ισχυρά κτυπήματα: στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ίδιο το δικαίωμα για εργασία και αξιοπρεπή ζωή.

Με την κάθοδό μας στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θέλουμε να εκφράσουμε τους αγώνες και τις ελπίδες των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Ας μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρειά μας είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία καθώς το επίσημο ποσοστό υπερβαίνει το 30% και είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Ανάλογα ισχύουν και για την ανεργία των νέων, που ξεπερνά το 60%, σε μια περιοχή που διαθέτει δύο πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, Τ.Ε.Ι., ερευνητικά κέντρα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη δημιουργία σταθερών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Παλεύουμε για την ανατροπή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δεσμευόμαστε ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη στήριξη των δομών αλληλεγγύης και των συνεταιριστικών προσπαθειών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν θα είναι εύκολο να δημιουργήσουμε μια νησίδα ελευθερίας σε ένα πέλαγος μνημονιακής βαρβαρότητας. Γι’ αυτό το λόγο συνδέουμε τον αγώνα μας με τον αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας για την κατάργηση των μνημονίων και την άρση των συνεπειών από την εφαρμογή τους. Δεσμευόμαστε ότι, ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας, θα σταθούμε, από την πρώτη στιγμή, δίπλα στα κινήματα αμφισβήτησης των μνημονιακών πολιτικών και διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος για να καταξιωθεί και πάλι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης ως ένας λαϊκός θεσμός που λειτουργεί για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι ποικιλώνυμοι εργολάβοι της διαπλοκής. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο αγώνα. Αντλούμε δύναμη όμως από τον αγώνα που δίνουν οι συλλογικότητες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας και δεσμευόμαστε ότι αύριο θα βρουν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έναν θεσμό – σύμμαχο στον αγώνα τους!


Σας ευχαριστώ!