Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Στην αναβίωση του εθίμου στο Μαύρο Αλώνι

 Ένα έθιμο που κρατά σχεδόν δυο αιώνες αναβίωσε το πρωί της Τρίτης του Πάσχα στο Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού. Στον ίδιο χώρο όπου το 1821 σφαγιάστηκαν  400 Ιερισσιώτες από τους Τούρκους του Γιουσούφ Μπέη, οι απόγονοί τους «στήνουν» τον καγκελευτό χορό.

Σε ένα μαγευτικό περιβάλλον ψηλά στο βουνό, με θέα τη θάλασσα, άντρες και γυναίκες, νέοι και μεγαλύτεροι  με τα χέρια ενωμένα χόρεψαν σε ανάμνηση  των αγώνων του παρελθόντος. Δυο αιώνες μετά ο χορός μεταμορφώνει αυτή την τραγική πορεία προς την σφαγή σε μια πράξη ελευθερίας.

Γι’ αυτό και γίνεται σήμερα ακόμη πιο επίκαιρο, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην επένδυση εξόρυξης του χρυσού και την καταστροφή του τόπου τους.
Στην αναβίωση του εθίμου παραβρέθηκε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μαζί ,με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Λάζαρο Τόσκα και το σύνολο των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας στη Χαλκιδική.

«Στον τόπο αυτό όπου οι κάτοικοι θυσιάστηκαν το 1821 για την ελευθερία και την πατρίδα, o αγώνας σήμερα συνεχίζεται ενάντια σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται το φυσικό  πλούτο. Βρεθήκαμε μαζί με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη και τους περιφερειακούς συμβούλους, θέλοντας να κρατήσουμε το χέρι όλων των αγωνιζόμενων της Χαλκιδικής που σέρνουν τον καινούριο αυτό χορό της αντίστασης», δήλωσε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου.