Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου: Αποτίμηση της εκδήλωσης της Περιφερειακής Παράταξης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Μαρτίου

        Σε πανηγυρικό κλίμα, στην κατάμεστη αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Μαρτίου η εκδήλωση της νέας Περιφερειακής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντρική Μακεδονία, με επικεφαλής την βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Στην εκδήλωση αρχικά παρουσιάστηκε ο απολογισμός του περιφερειακού σχήματος της Κεντρικής Μακεδονίας, «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» με εισηγητή τον περιφερειακό σύμβουλο  Γιώργο Θεοδωρόπουλο. Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που παρουσίασε την εκλογική διακήρυξη και τους βασικούς άξονες πολιτικής της νέας παράταξης. Σημειώνοντας ότι «Όλοι μαζί, με τον συλλογικό αγώνα, μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, να αναμετρηθούμε με αυτούς που θέλουν τον θεσμό ενορχηστρωτή της διαφθοράς, φοροεισπρακτικό μηχανισμό κυβέρνησης και τρόικας, απέναντι στις ανάγκες των κατοίκων. Όλοι μαζί μπορούμε να γλιτώσουμε την ΠΚΜ από τα τζάκια της Θεσσαλονίκης και να βάλουμε στο προσκήνιο τους παραγωγούς του πλούτου, τους εργαζόμενους και τους ανέργους που τους στερούν τα μέσα επιβίωσης και δημιουργίας, ανοίγοντας έναν νέο δρόμο για την Περιφέρεια και τους ανθρώπους της».

«Είμαστε εδώ -συνέχισε- για να γκρεμίσουμε ένα μεγάλο κάστρο της μνημονιακής πολιτικής στη χώρα οχυρώνοντας τη διαδικασία της ανατροπής σε πανελλαδικό επίπεδο, μετατρέποντας την Περιφέρεια σε κόμβο αντίστασης αρχικά και μετέπειτα σε κόμβο θετικής δημιουργίας».

Επιτέθηκε στη σημερινή διοίκηση Τζιτζικώστα στην περιφέρεια, τονίζοντας ότι «υλοποιούσε τις επιταγές κυβέρνησης και τρόικας, πάντα ενάντια στις κινητοποιήσεις και στα λαϊκά αιτήματα των κατοίκων» και την κατηγόρησε ότι «δεν έκανε τίποτα για τα σχολεία και τα νοσοκομεία που υποβαθμίζονται και κλείνουν, καθιστώντας την υγεία προνόμιο για λίγους στη Βέροια και στη Νάουσα, δεν είπε λέξη για τα διόδια που σφίγγουν ασφυκτικά την Κατερίνη, στήριξε ουσιαστικά τις 'επενδύσεις' εξορύξεων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και στο Κιλκίς (σ.σ.: στο σημείο αυτό οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα) που οδηγούν σε περιβαλλοντική και παραγωγική καταστροφή την Περιφέρεια, στήριξε ενεργητικά και παρά την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας εξυπηρετώντας επί της ουσίας όχι την προστασία του περιβάλλοντος αλλά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Την κατηγόρησε επίσης ότι δεν στήριξε τους αγώνες των κατοίκων για την απόδοση των στρατοπέδων και την αξιοποίησή τους ως χώρων πρασίνου στη Θεσσαλονίκη, δεν αξιοποίησε το τεράστιο ερευνητικό δυναμικό που συγκεντρώνεται στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα της Περιφέρειας για τη σύνδεση έρευνας και κοινωνικών αναγκών ούτε στις Σέρρες ούτε στη Θεσσαλονίκη, κατευθύνοντας τα προγράμματα για την έρευνα σε ιδιωτικές εταιρείες αμφιβόλου αξιοπιστίας».

Χαρακτήρισε τις υποψηφιότητες Τζιτζικώστα και Ιωαννίδη ως ένα μνημονιακό προϊόν σε δύο συσκευασίες και τόνισε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να είναι μπροστάρης στις κεντρικές μάχες της εποχής μας ενάντια στο μνημόνιο και το χρέος, συμπαραστάτης στους αγώνες των κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος τόνισε ότι  «παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που διέπει τους πόρους χρηματοδότησης της Περιφέρειας, είτε αυτοί αφορούν τους άμεσους πόρους είτε τη διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, αυτοί θα αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα για τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη της δημόσιας και κοινωνικής οικονομικής δραστηριότητας, με την ενθάρρυνση παραγωγικών και καινοτόμων συνεταιρισμών, αυτοδιαχειριζόμενων παραγωγικών μονάδων και άλλων μορφών αλληλέγγυας οικονομίας. Για την ανάπτυξη της έρευνας με την αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού, για την ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενισχύοντας και προωθώντας τις δομές αλληλεγγύης».

«Η πρότασή μας δεν είναι μία ακόμα πρόταση διαχείρισης, είναι πρόταση δημιουργίας, αλληλεγγύης, είναι πρόταση ανατροπής για να κερδίσουμε όσα μας στέρησαν» κατέληξε.

Παρόντες και ομιλητές στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι από εργασιακούς χώρους με προβλήματα, όπως σχολικοί φύλακες, εργαζόμενοι στην Coca Cola, την ΑΓΝΟ και την ΕΡΤ3 και από τα κινήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια εξελέγη το συντονιστικό όργανο, στο οποίο συμμετέχουν 51 στελέχη από όλους τους νομούς και τα κινήματα της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το ψηφοδέλτιο αναμένεται να ανακοινωθεί σε περίπου 10 ημέρες.

Στο πάνελ ήταν ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μπακέλλας και η σκηνοθέτης της ΕΡΤ3, Κυριακή Μάλαμα. Παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία (Κουράκης, Αμανατίδης, Γαϊτάνη, Αμανατίδου, Ιγγλέζη και Αγαθοπούλου), ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι καθηγητές κ.κ. Παντής, Τσιάκαλος, Καζάκος κ.α.



  Το Γραφείο Τύπου