Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου: μόλυνση περιβάλλοντος και θεσμών

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Π.Ε. Σερρών καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική δηλώσεων αντιστροφής της αλήθειας, που τηρεί ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κος Μωυσιάδης, σχετικά με όσα αποκαλυπτικά συμβαίνουν στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου.

Η παράταξη και ο κομματικός χώρος όπου ανήκει ο κος Αντιπεριφερειάρχης  έχουν επιδοθεί τα τελευταία (μνημονιακά) χρόνια σε ένα όργιο ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, σαρώνοντας κάθε νόμο και θεσμό προστασίας της εργασίας και του περιβάλλοντος -ο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου συνιστά χαρακτηριστική περίπτωση. Τα προβλήματα, που ήταν σίγουρο πως θα προκύψουν και τα οποία η παράταξή μας είχε επισημάνει από το 2006, προέκυψαν και τρέχουν με τη μορφή επιφανειακών στραγγισμάτων εδώ και δέκα μέρες –και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει. Η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος έγινε μπαλάκι μεταξύ των «αρμοδίων» (Περιφέρεια –ΔΕΥΑ Σερρών – ΦΟΔΣΑ), χωρίς κανένας τους να αναλαμβάνει δράση. Ξοδεύτηκαν κάμποσα εκατομμύρια ευρώ γι αυτό το πολυδιαφημισμένο έργο. Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά, ο κος Αντιπεριφερειάρχης όχι μόνο δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν και θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση (π.χ. στον εργολάβο ανάδοχο του έργου, σε αυτούς που υπέγραψαν για την παραλαβή του κ.ά.) αλλ, απεναντίας, επιχειρεί να φορτώσει το πρόβλημα στους κατοίκους του Παλαιοκάστρου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους και το περιβάλλον, εξαιτίας της αδιαφορίας, ανικανότητας και -κυρίως- των πολιτικών επιλογών της συγκυβέρνησης.


Ίσως να σκέφτηκε ο κος Αντιπεριφερειάρχης πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Σε ποιους όμως επιτίθεται; Στους εργολάβους; Όχι. (Αυτοί φαίνεται πως έκαναν σωστά τη δουλειά τους.) Στην κυβερνητική πολιτική; Όχι βεβαίως. Σε όσους έχουν την ευθύνη για την παραλαβή του έργου και την ορθή λειτουργία του, μήπως; Όχι, μήτε σ αυτούς. Τον βόλεψε εξάλλου η άποψη κάποιου πρώην υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη ότι στο ΧΥΤΑ μπορεί να έγινε και σαμποτάζ. (Σε λίγο θα ψάχνουν για «τρομοκράτες», όπως στις Σκουριές). ΄Ολους αυτούς τούς έχει «ξεχάσει» και επιτίθεται εναντίον όσων αγωνίζονται να διατηρήσουν το δικαίωμα στην υγεία, τη ζωή και το ισορροπημένο περιβάλλον.

Παραθέτουμε παρακάτω αυτούσιες τις δηλώσεις του στις 26-10-14, όπως μεταδόθηκαν σε δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού:
“Εάν δεν υπήρχε αυτός ο κακός ... ο ελεεινός ΧΥΤΑ ... ο χειρότερος σε όλον τον κόσμο ΧΥΤΑ, τα σκουπίδια θα τα πηγαίναμε στους ΧΑΔΑ. Λέμε ότι από αυτόν τον ΧΥΤΑ βγαίνουν κάποια στραγγίσματα.  ... τα στραγγίσματα αυτά ξέρετε γιατί βγαίνουν; Γιατί υπάρχει από κάτω μία μεμβράνη, που εμποδίζει να πάνε στον υπόγειο ορίζοντα. Όσοι, λοιπόν, έξυπνοι λένε να κλείσει αυτός ο ΧΥΤΑ, δεν είναι σε θέση , απ ό,τι φαίνεται, να κατανοήσουν τι συνέβαινε μέχρι τώρα, όσο δεν υπήρχε ΧΥΤΑ και τι μόλυνση είχαμε στον υπόγειο ορίζοντα ... Όταν, λοιπόν, λένε να σταματήσει να υπάρχει αυτός ο κακός ΧΥΤΑ, ας αναλογιστούν, εάν μπορούν να αναλογιστούν, πόσο κακό είναι αυτό που προτείνουν”.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο κος Αντιπεριφερειάρχης έχει ως αποκλειστικό αποδέκτη τους κατοίκους. Οι πραγματικά υπεύθυνοι μένουν στο απυρόβλητο. Και είναι απολύτως  κατανοητός ο λόγος: ο
ο κος Αντιπεριφερειάρχης και η παράταξή του, ως ιμάντες και γρανάζια της κυβερνητικής μηχανής, συνιστούν λειτουργικό τμήμα του προβλήματος. Πώς, λοιπόν, μπορούν να προτείνουν και να δρομολογήσουν ουσιαστικές λύσεις (μείωση όγκου αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση με λειτουργία μικρών μονάδων και δημόσιο/δημοτικό έλεγχο); Αυτό θα ήταν αντίθετο προς τις κεντρικές πολιτικές επιλογές τους, οι οποίες, σημειωτέον, έρχονται σε σύγκρουση ακόμη και με τις επίσημες προτεραιότητες της Ε.Ε. στο θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι μεγάλος ο κίνδυνος μη χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκά ταμεία! Ποιος θα πληρώσει τότε τα (επιπλέον) σπασμένα;
Από αυτό, ωστόσο, το σημείο ως εκείνο που έφτασε ο κος Αντιπεριφερειάρχης με τις δηλώσεις του είναι μεγάλη η διαδρομή. Μια διαδρομή που κάθε της βήμα αποτυπώνει στο βορβορώδες έδαφος της  κυβερνητικής πολιτικής βαθιά τα ίχνη της κοινωνικής αδιαφορίας, της στρεψοδικίας, της συκοφάντησης των ενεργών πολιτών και της περιφρόνησής τους.
Αλήθεια, αφού και ο ίδιος διαπιστώνει πως ο ΧΥΤΑ αυτός λειτουργεί με το χειρότερο τρόπο, τι σκοπεύει να κάνει; Ποιος ή τι φταίει και πώς λύνεται το πρόβλημα; Και το κρίσιμο ερώτημα: μπορεί να λυθεί ουσιαστικά στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής;
Θεωρεί σωστό, αυτός ο εκλεγμένος, να κοροϊδεύει όσους αγωνίζονται για τα αυτονόητα και αμφιβάλλει για το «αν μπορούν να συλλογιστούν»;
Θα ήθελε, προφανώς, να  προσχωρήσουν οι κάτοικοι του Παλαιοκάστρου στη δική του συλλογιστική, σύμφωνα με την οποία «τα στραγγίσματα βγαίνουν γιατί υπάρχει μεμβράνη που τα εμποδίζει να πάνε στον υπόγειο ορίζοντα».
Τι να συμπεράνει κανείς από αυτή την παρατήρηση; Το πιο κοντινό συμπέρασμα είναι πως, εάν δεν υπήρχε η μεμβράνη, τα στραγγίσματα θα απορροφούνταν από το υπέδαφος και το πρόβλημα δε θα ήταν άμεσα ορατό, οπότε ο κος Αντιπεριφερειάρχης θα γλίτωνε από τον «πονοκέφαλο» της αντιμετώπισής του (σύμφωνα με τη λογική: «ό,τι δε φαίνεται, δεν υπάρχει»)
Και στους ΧΑΔΑ τα στραγγίσματα κατεισδύουν στο υπέδαφος μολύνοντάς το, όπως ανέφερε. Ξεγλιστράει όμως από την προσοχή του κου Μωυσιάδη μια «μικρή» διαφορά, που υπάρχει μεταξύ ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Στην πρώτη περίπτωση δεν ξοδεύεται σχεδόν τίποτε. Ανοίγουμε λάκκους και πετάμε μέσα τα σκουπίδια. Στη δεύτερη, όμως, όπως αυτή του Παλαιοκάστρου, ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια, ακριβώς για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Και αυτά τα χρήματα βγήκαν από τη  ληστρική φορολόγηση των πολιτών στα χρόνια της τρόικας και των μνημονίων. Στο επόμενο μάλιστα διάστημα έρχονται νέες αυξήσεις τελών καθαριότητας.   Και οι πολίτες έχουν το πλήρες δικαίωμα να απαιτούν, αν μη τι άλλο, να διατίθενται αποτελεσματικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Για τον κο Μωυσιάδη όμως, το αίτημα αυτό κρίνεται απαράδεκτο και όσοι το διατυπώνουν, δεν έχουν την ικανότητα «να συλλογιστούν»!


Ίσως να μην το πρόσεξε ο κος Αντιπεριφερειάρχης, αλλά αυτή η «υγρή» λογική ρέει μαζί με τα στραγγίσματα στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, μολύνοντας και το περιβάλλον και τους θεσμούς.