Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Οι εργαζόμενοι δικαιώνονται, ο Σαμαράς επιμένει

Δήλωση της Βουλευτού Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Δέσποινας Χαραλαμπίδου
 
Η απόφαση του ΣτΕ για αναστολή εφαρμογής της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θεσσαλονίκη, με ατέλειωτα ωράρια, μισθούς πείνας και εργατικά ατυχήματα, στα πρότυπα της επιχειρηματικότητας της Μπανγκόκ και της Ταϊβάν. Τέτοιου είδους λογικές προσκρούουν στις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών για αξιοπρεπή, σταθερή και καλώς αμειβόμενη εργασία.
 
Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ για την Κυριακάτικη Αργία που δικαιώνει εργαζόμενους και επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι με την υποστήριξη των συνδικάτων τάχθηκαν εξαρχής καθολικά απέναντι στο μνημονιακό μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση.
 
Από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του αντιλαϊκού μέτρου έγινε ξεκάθαρο ότι ευνόησε μόνο μικρό αριθμό επιχειρήσεων πολυεθνικών συμφερόντων, σε βάρος των πενιχρά αμοιβόμενων εργαζομένων. Δεν δημιούργησε ούτε μία νέα θέση εργασίας και δεν απέφερε πρόσθετο τζίρο στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς οι καταναλωτές έχουν «στεγνώσει» από τα βάρβαρα μέτρα της λιτότητας.
 
Καλούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης να αναλάβουν πρωτοβουλία για την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να επιβάλουν την καθολική εφαρμογή της κυριακάτικης αργίας στο ιστορικό κέντρο. Καλούμε επίσης τον Σαμαρά να επιστρέψει στην ελληνική πραγματικότητα του 2014 και να αποφύγει τις παρωχημένες προτάσεις που παραπέμπουν σε αποικιοκρατικά καθεστώτα.