Τρίτη 6 Μαΐου 2014

"Δημοσκοπήσεις: Πραγματικότητες και Μύθοι"


Πλήθος κόσμου  συμμετείχε στην  εκδήλωση με θέμα  "Δημοσκοπήσεις: Πραγματικότητες και Μύθοι" στο Κέντρο   Αρχιτεκτονικής του Δήμου . Το παρόν έδωσαν πολλά μέλη  της ΟΜ (ΔΕΠ και φοιτητές). Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι υποψήφιοι για την περιφέρεια Γιάννης Κρεστενίτης και Ρία Καλφακάκου.  

Ο Δημήτρης Χασάπης μιλώντας για τη μαθηματικοποίηση της πολιτικής τόνισε ότι στις Δημοκρατίες οι αριθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική, όπως στην εκλογή  των κυβερνήσεων.  Στις δημοσκοπήσεις υποτίθεται ότι όλοι έχουν ισοδύναμες γνώμες για πλείστα θέματα, όπως η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, την οποία καλούνται να εκφράσουν σε περιοριστικά πλαίσια του τύπου ναί/όχι/ δεν απαντώ. Τόνισε επίσης ό,τι πολλές φορές υπάρχουν ερωτήσεις που επιχειρούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη και έδωσε πολλά παραδείγματα. 

Ο Χριστόφορος Βερναδάκης έκανε διεξοδική ανάλυση διαφόρων τύπων δημοσκοπήσεων και τόνισε ότι η έλλειψη ακαδημαικού δημόσιου λόγου και έρευνας στα πανεπιστήμια είχε σαν αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να υλοποιούνται κυρίως από ιδιωτικές εταιρίες. Ενώ το διάστημα 1990-  2004  και μέχρι το 2009 με την κυριαρχία του δικομματισμού  οι τάσεις του εκλογικού σώματος ήταν σχετικά προβλέψιμες,  μετά το 2009, στην Ελλάδα της κρίσης η κατάσταση είναι ρευστή, υπάρχουν ανακατατάξεις και  οι προβλέψεις είναι πολύ επισφαλείς.Μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος δεν συμμετέχουν στις απαντήσεις. 

Ο   Δημοσθένης Δώδος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα  αναδρομή στην εξέλιξη των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, αναφέροντας  πλήθος περιστατικών και δυσκολιών που υπήρχαν στη συμμετοχή του κοινού, πράγμα το οποίο άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Συμφώνησε με τους δύο άλλους ομιλητές για τα προβλήματα των δημοσκοπήσεων και την έλλειψη αξιοπιστίας τους στη σημερινή συγκυρία.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Γιάννη Κρεστενίτη


Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,
είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα να εκπροσωπώ στη σημερινή εκδήλωση το περιφερειακό σχήμα, τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", που με επικεφαλή τη συντρόφισσα Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που αγωνίζεται για την ανατροπή στην Κεντρική Μακεδονία και διεκδικεί την διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το ενδιαφέρον με τις δημοσκοπήσεις και εννοώ αυτές που γνωστοποιούνται το τελευταίο διάστημα είναι, όχι μόνον το αποτέλεσμα αναφορικά με την εκλογική απήχηση των κομματικών σχηματισμών στους έλληνες πολίτες αλλά και το αν αποτυπώνουν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους ανέργους, την ελληνική κοινωνία γενικότερα.
Ως προς το πρώτο, την απήχηση των κομματικών μηχανισμών, είναι γνωστή η αμφισβήτηση που υπάρχει τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη περιφερειακή και τη δημοτική παράταξη. Αλλά επί αυτών, μάλλον θα ακούσουμε περισσότερα στη συνέχεια από τους ειδικούς για το θέμα αυτό συντρόφους μας.
Ως προς το άλλο θέμα, τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και το κατά πόσον αυτά αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, ο καθένας μας μπορεί να κάνει 2 γενικές παρατηρήσεις.
Είτε οι ερωτήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει ο ερωτώμενος είναι διατυπωμένες έτσι που να τον καθοδηγούν σε απλουστευμένες απαντήσεις,
Είτε απουσιάζουν από τα ερωτηματολόγια και επομένως και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τα φλέγοντα για τον έλληνα πολίτη καθημερινά του προβλήματα.
Η επαφή, στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου με τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο της υποψήφιας περιφερειάρχη, της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, όσο και των άλλων στελεχών του περιφερειακού μας σχήματος, της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας", αλλά και τα αμείλικτα στατιστικά δεδομένα, έχουν καταδείξει ότι τους πολίτες της περιφέρειας μας, που είναι η πρώτη σε έκταση και η δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας μας, τους απασχολούν προβλήματα όπως είναι η ανεργία, η απο-ανάπτυξη και αποβιομηχάνιση, η οικονομία γενικότερα, η υγεία και η  κοινωνική ασφάλιση.
Το κεντρικό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας είναι η παραγωγική της κατάρρευση, η έλλειψη ενδογενούς δυναμικής και ο υφεσιακός κατήφορος.
Στα χρόνια των Μνημονίων η επίσημη ανεργία, από 10% που ήταν πριν, εκτοξεύθηκε στο 28%, χάθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και το πιο σημαντικό για το μέλλον της νέας γενιάς, η ανεργία των νέων υπερβαίνει σήμερα το 60% και τους αναγκάζει να μεταναστεύουν. Στο ίδιο διάστημα, τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου βιώνουν την επιδείνωση της θέσης τους. Και οι λόγοι για αυτό είναι:
·         η δραματική μείωση των μισθών, των συντάξεων και των εισοδημάτων,
·         η συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που συνοδεύτηκε και με τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων,
·         ο αποκλεισμός πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού από το δημόσιο σύστημα υγείας,
·         οι συνεχείς αυξήσεις στη φορολογία,
·         η καταστροφή χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής και για τους λόγους αυτούς η χώρα του "success story" της νεο-φιλελευθερης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι στην τελευταία θέση, ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, αναφορικά με το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης. Συντελεστής στον οποίο προσμετρείται και η ποιότητα ζωής και όχι μόνον οικονομετρικά στοιχεία.
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βιώσαμε την κατάρρευση ολόκληρων ιστορικών παραγωγικών κλάδων, της κλωστοϋφαντουργίας, της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, της χημικής βιομηχανίας και του κατασκευαστικού τομέα.
Μία περιοχή που θα μπορούσε να αποτελεί πυλώνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας μας είναι σήμερα πρωταθλήτρια της ανεργίας και μεταξύ των δέκα φτωχότερων περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας "άνθησαν" επίσης και φαινόμενα κακοδιαχείρισης, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του τέως Περιφερειάρχη της και μαζί με τα αντίστοιχα γεγονότα κακοδιαχείρισης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εμπέδωσαν στους συμπολίτες μας την αντίληψη ότι ακόμη και στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνον στην κεντρική διοίκηση, κυριαρχεί η διαφθορά και η απάτη. 
Η απερχόμενη διοίκηση της περιφέρειας ήταν ο "τοποτηρητής" της μνημονιακής πολιτικής. Να επισημάνω μερικές από τις μνημονιακές πολιτικές που αποδέχτηκε η απερχόμενη διοίκηση, αλλά και εν πολλοίς και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση στο Περιφερειακό συμβούλιο, χωρίς να είναι οι μόνες:
1.         Αποδέχτηκε τη συγχώνευση ή/και το κλείσιμο νοσοκομειακών και σχολικών μονάδων και δομών κοινωνικής πρόνοιας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι παροχές υπηρεσιών σε αυτούς τους τομείς.
2.         Αποδέχτηκε τα έργα (τις λένε «επενδύσεις») των εξορύξεων χρυσού, τόσο στις Σκουριές Χαλκιδικής και στο Κιλκίς που οδηγούν σε περιβαλλοντική και παραγωγική  καταστροφή την Περιφέρεια. Αλλά και δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση υποβάθμισης του περιβάλλοντος (μη ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, υποβάθμιση των εδαφών, διασυνοριακή ρύπανση των επιφανειακών υδάτων, υποβάθμιση του Θερμαϊκού κ.α.). Δεν στήριξε τους αγώνες των κατοίκων για την απόδοση των στρατοπέδων και την αξιοποίησή τους ως χώρους πρασίνου.
3.         Αποδέχτηκε το ξεπούλημα (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) της Ε.Υ.Α.Θ., του Ο.Λ.Θ., του σιδηροδρομικού δικτύου, του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, της Εγνατίας Οδού και της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Αν υλοποιηθούν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις, η Περιφέρεια θα στερηθεί σημαντικών εργαλείων για την ανάπτυξή της και οι πολίτες θα επιβαρυνθούν σημαντικά για τη χρήση τους. Και να θυμίσω εδώ, ότι, στις 18 Μαΐου, μαζί με την ψηφοφορία για Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, για Περιφερειάρχη και Περιφερειακούς Συμβούλους, ψηφίζουμε και στο δημοψήφισμα για το νερό. Και λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ΟΧΙ στην πώληση της ΕΥΑΘ.
Η απερχόμενη διοίκηση, δεν αξιοποίησε το τεράστιο ερευνητικό δυναμικό που συγκεντρώνεται στα Πανεπιστήμια, στο ΤΕΙ και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν συνέβαλε στη σύνδεση έρευνας και κοινωνικών αναγκών, αλλά αποδέχθηκε, για τα Πανεπιστήμια, το ΤΕΙ,  και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα την υποβάθμισή ή και το κλείσιμό τους σύμφωνα με τις επιταγές της μνημονιακής πολιτικής.
Για την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", ο θεσμός της Περιφέρειας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυλώνα αντίστασης στη μνημονιακή πολιτική. Κανείς δεν νομιμοποιείται να ξεπουλά τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου, να ιδιωτικοποιεί κοινωνικά αγαθά, όπως το ρεύμα και το νερό και οι άλλες σημαντικές υποδομές, που είναι απαραίτητα εργαλεία για την αποσόβηση της ανθρωπιστικής κρίσης και την υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Για την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει, να αντισταθεί και κινηματικά, μαζί με τους κατοίκους και τα κοινωνικά κινήματα και θεσμικά, γνωμοδοτώντας αρνητικά και κάνοντας συνεχείς ελέγχους για να αναδείξει την ασυδοσία των εταιρειών, όπως στις Σκουριές, αλλά και νομικά, γιατί αυτές οι υποθέσεις ελέγχονται για τη νομιμότητά τους και θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.     
Η "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", όταν θα έχει την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα αξιοποιήσει τους συμμετοχικούς θεσμούς που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και αγνοούνται συστηματικά από την υπάρχουσα διοίκηση, όπως το «συμβούλιο διαβούλευσης» και ο «περιφερειακός συνήγορος του πολίτη και της επιχείρησης».
Επιπλέον, θα υλοποιήσει την εφαρμογή ενός ουσιαστικού συμμετοχικού προϋπολογισμού, που θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα όχι μόνο να ελέγχουν αλλά και να συμμετέχουν ουσιαστικά στις επιλογές της Περιφέρειας.
Τα τοπικά δημοψηφίσματα, πρέπει να γίνουν πραγματικότητα και μάλιστα με δεσμευτικό χαρακτήρα για τους θεσμούς. Η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και στον σχεδιασμό της πολιτικής αποτελεί για την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", μια ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα και θα υλοποιηθεί.    
Επιβάλλεται περιφερειακό σχέδιο  που με τη συστράτευση της δημόσιας διοίκησης, όλων των δημόσιων κοινωνικών θεσμών, των επιχειρηματικών, των πολιτιστικών, των τοπικών πρωτοβουλιών των πολιτών, των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων θα  αντιμετωπίσει την βαθειά κρίση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία και τη φτώχεια.
Η "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατευθύνει τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ στη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας μέσα από τη χρηματοδότηση συνολικών σχεδίων παραγωγικής ανασυγκρότησης που παράλληλα θα προστατεύουν το περιβάλλον, θα αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και θα προωθούν μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης της παραγωγής και της διακίνησης των προϊόντων.
Στόχος της Ριζοσπαστική Αριστερής Ενότητας είναι να καταφέρει να εκπροσωπήσει τα κοινωνικά κινήματα και τις επιθυμίες και αγωνίες των κατοίκων ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι μόνο μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε στο δεύτερο γύρο και από εκεί και πέρα, τη δεύτερη Κυριακή, μαζί με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα πετύχουμε και την ανατροπή στην Κεντρική Μακεδονία. Στις 18 και στις 25 Μαΐου οι πολίτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την τρόικα.