Τρίτη 13 Μαΐου 2014

«Λιμάνι και ΕΛΒΟ μοχλοί ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία»

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πώληση του λιμανιού και της ΕΛΒΟ και τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζόμενων, τόνισε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 13 Μαΐου κλιμάκιο της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ.
«Είμαστε αντίθετοι τόσο με την παραχώρηση χρήσεων, όσο και με την πώληση των μετοχών σε ιδιώτες. Το λιμάνι και οι άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας είναι αναγκαίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειάς μας. Η διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να πάρει θέση και να διαδραματίσει ρόλο συμπαραστάτη στους εργαζόμενους, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά συνέχεια, όπως κάνουμε εμείς που πάντοτε βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων», σημείωσε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μιλώντας σε εργαζόμενους στο λιμάνι.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης πρωινής περιοδείας εντός του λιμανιού, η κ. Χαραλαμπίδου επισκέφτηκε τους χώρους εργασίας στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ.) όπου συνομίλησε με χειριστές γερανών και εδάφους, τους χώρους εργασίας των χειριστών γενικού και χύδην φορτίου, τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την ανακύκλωση του δήμου Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε και μίλησε στους εργαζόμενους του τελωνείου και εκτελωνιστές, καθώς και εργαζόμενους από άλλους χώρους εργασίας.
Η υποψήφια Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας που θα γίνει την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 19.30 εντός του λιμανιού (Αποθήκη Γ΄), σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την κυρίαρχη θέση που έχει το θέμα της πώλησης του λιμανιού στο πρόγραμμα του σχήματος και του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν  την αντίθεσή τους στην πώληση του λιμανιού, εξέφρασαν την ικανοποίησή τος για τη στήριξή του αγώνα τους, αναφέρθηκαν στη δραματική μείωση του προσωπικού, καθώς πλέον στο λιμάνι εργάζονται περίπου 350 άτομα, από τουλάχιστον 900 πριν από μερικά χρόνια, ενώ σημειώθηκε η ανάγκη έργων υποδομής (6ου προβλήτα, σύνδεση με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο κ.α.).
«Στο πρόγραμμά μας κυρίαρχη θέση έχει ο κόσμος της εργασίας. Το λιμάνι μπορεί και πρέπει να εκσυγχρονιστεί με τα απαραίτητα έργα υποδομής. Κάθε φορά που το επισκέπτομαι διαπιστώνω ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό γίνεται προκειμένου να απαξιωθεί και να πωληθεί. Το λιμάνι, που δημιουργήθηκε με θυσίες του ελληνικού λαού, μπορεί να αναπτυχθεί και να παίξει το ρόλο που πρέπει στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Περιοδεία στην ΕΛΒΟ

Στη συνέχεια το κλιμάκιο της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας επισκέφτηκε το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους που παραμένουν στην εταιρία που βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Η κ. Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι με το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή, άνοιξε δυστυχώς η πόρτα για καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ, ενώ άκουσε τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων για τις αλλαγές στο οργανόγραμμα και το νέο εσωτερικό κανονισμό.
Η υποψήφια Περιφερειάρχης επανέλαβε τη στήριξή της στους εργαζόμενους και τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει πλήρη αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΛΒΟ, μίας βιομηχανίας με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και ιδιαίτερα σημαντικής για την αμυντική βιομηχανία της χώρας, με επαναπρόσληψη των εργαζόμενων και ανάκτηση των περιουσιακών της στοιχείων από το ελληνικό δημόσιο.

Στο κλιμάκιο της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας συμμετείχαν η υποψήφια Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Θεοδωρόπουλος και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Μάκης Γκίγκας, Μαρία Ζαφραντζά, Κυριακή Μάλαμα, Κωνσταντίνος Πολυχρονίδης, Άννα Ρογδάκη, Τριαντάφυλλος Σερμέτης, Χριστίνα Σουλτανίδου.