Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

"Με λογισμό και μ’ όνειρο"

Ανοιχτή Επιστολή Δέσποινας Χαραλαμπίδου για τις Εκλογές

Στο συνταρακτικό και συνάμα υπέροχο ταξίδι, που ζήσαμε τους τελευταίους δύο μήνες, συναντήσαμε από κοντά τον πόνο, τη δυστυχία, την οργή, είδαμε όμως στα βλέμματα των ανθρώπων και την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Η ανατροπή που τους καλούμε να κάνουμε όλοι μαζί, δεν είναι μια λέξη – σύνθημα. Είναι απότοκος της ανάγκης. Είναι κραυγή αγωνίας. Είναι χαραμάδα αισιοδοξίας.

Αποκλεισμένοι από τα μεγάλα ΜΜΕ, κάναμε την ανάγκη ευκαιρία και πήγαμε σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας.
Επισκεφτήκαμε δεκάδες πόλεις και χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας. Από την ηρωική Νάουσα που την μετέτρεψαν σε πρωταθλήτρια της ανεργίας μέχρι τα χωριά του Κιλκίς που ερημώνουν από τη μετανάστευση και την εγκατάλειψη.

Από το Άγκιστρο των Σερρών, όπου σχεδιάζουν και εκεί «προσοδοφόρες» εξορύξεις, μέχρι τα βουνά της Χαλκιδικής, όπου οι κάτοικοι ζουν, ήδη, τις συνέπειες αυτών των «επενδύσεων»

Από τα διόδια της Πιερίας μέχρι τα χωράφια της Πέλλας.

Από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που θέλουν να το πουλήσουν κομμάτι κομμάτι.

Παντού αντικρίσαμε την ίδια εικόνα. Των κλειστών καταστημάτων, των νέων που φεύγουν, των ανέργων, των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, τα βασικά για την επιβίωσή τους.

Αντικρίσαμε παράλληλα και ανθρώπους με διάθεση να παράξουν, που στέκονται όρθιοι και με αξιοπρέπεια αναζητούν το δίκαιο. Ανθρώπους που βαρέθηκαν να ορίζουν άλλοι τις ζωές τους και αποφάσισαν να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους.

Εκεί, με τους χιλιάδες ανθρώπους που συναντηθήκαμε, σφίξαμε τα χέρια και είπαμε «φτάνει πια». Η ελπίδα πρέπει να επιστρέψει, η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα πρέπει και μπορεί να φέρει την ανατροπή στην Κεντρική Μακεδονία.


Την Κυριακή 18 Μάη στέλνουμε το πρώτο μήνυμα νίκης. Ψηφίζουμε την ελπίδα, το αύριο, την προοπτική. Τη Δευτέρα συνεχίζουμε μέχρι τις 25 Μάη για την μεγάλη ανατροπή στους δήμους, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις ευρωεκλογές. Για να φύγουν μια και καλή, η τρόικα, τα μνημόνια και η συγκυβέρνηση της καταστροφής της χώρας.