Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Κάθε χρόνο λίγη περισσότερη λιτότητα...

Τοποθέτηση της επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Δέσποινας Χαραλαμπίδου στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας
                                                                                                           
                                                                                                         
                                                                                                  Θεσσαλονίκη 15/11/2017
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αρχικά θέλω να τονίσω   ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων και των περιφερειών όχι μόνο έχουνε άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, που πολιτικά έχει διαμορφωθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά εντάσσεται πλήρως και στις μνημονιακές δεσμεύσεις  που έχουν διαχρονικά ψηφίσει όλα τα κόμματα των μνημονίων.
Η χρηματοδότηση, δήμων και περιφερειών, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί κι ένα βασικό κατά τη γνώμη μας εργαλείο για την επιβολή της διαρκούς λιτότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών γενικότερα.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, και αναδεικνύεται μετά από 7 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» που αποτέλεσε το αποτέλεσμα μιας εικοσαετίας και πλέον, αντιδραστικών αλλαγών στην Διοικητική Δομή της χώρας μας, ότι η τοπική διοίκηση, ως αναπόσπαστο κρατικό όργανο του κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έχει αποστολή την υλοποίηση των κατευθύνσεων των κυβερνήσεων των μνημονίων που εν τέλει ενισχύουν την  επίθεση του κεφαλαίου, σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Διαβάζοντας τον φετινό Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούμε να πούμε ότι δεν είδαμε κάποια μεγάλη έκπληξη και αυτή την χρονιά. Οι προβλέψεις του για το 2018, όχι μόνο δεν διαφοροποιούνται, αλλά διαμορφώνονται πολύ  πιο στενά με βάση τις  μνημονιακές απαιτήσεις της λιτότητας και της συρρίκνωσης της αυτοδιοίκησης. Τη στιγμή που τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής καθιερώνονται και εμπεδώνονται όλο και πιο βαθιά σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, οι ΟΤΑ οδηγούνται, χρόνο με το χρόνο, όλο και πιο βαθιά στον οικονομικό στραγγαλισμό. Το αποτέλεσμα είναι περιφέρειες και δήμοι να παύουν να αποτελούν πολιτικούς θεσμούς και να μετατρέπονται σε απλό διαχειριστή των εναπομεινάντων πόρων και δυστυχώς η διοίκηση της Π.Κ.Μ. δεν αποτελεί εξαίρεση από τον γενικό κανόνα.

Πέρσι στην ανάλογη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού τονίσαμε, ότι το 2017 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων μνημονιακών ετών για την αυτοδιοίκηση. Και φυσικά μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι δικαιωθήκαμε. Όμως ήρθε η σημερινή συζήτηση να μας διαψεύσει. Στο σχέδιο του φετινού Προϋπολογισμού η  συσσωρευμένη συρρίκνωση των εσόδων δύσκολα μπορεί πια να κρυφτεί.  Ως γνωστό, οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) αποτελούν ίσως το σημαντικότερο έσοδο των ΟΤΑ. Είναι επίσης γνωστό ότι οι πόροι αυτοί επί δεκαετίες δεν αποδίδονταν στο σύνολό τους, πρακτική η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
 Για το 2018, ο προϋπολογισμός είναι ακόμη περισσότερο στον αέρα. Τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 5,5 εκ. Ευρώ - η  μείωση των εσόδων της Περιφέρειας προκύπτει ουσιαστικά από την συρρίκνωση της επιχορήγησης από τον Τακτικό κρατικό προϋπολογισμό (1.209.000 για το 2018 έναντι 2.138.000 για το 2017) καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων (113 εκατ. από 119 που ήταν το  2017)- Εδώ είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών στην αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα  τα έξοδα αυξάνονται κατά 3 εκ. Πως καλύπτεται η διαφορά αυτή; Αποκλειστικά από τα ταμειακά υπόλοιπα προηγούμενων χρήσεων που παρουσιάζονται αυξημένα κατά σχεδόν 10 εκατ. Πρόκειται καθαρά για λογιστικό υπόλοιπο και γιαυτό λέμε ότι ο προϋπολογισμός είναι προϊόν αλχημείας.

Μάλιστα για την Π.Ε. Θεσσαλονίκης το λογιστικό υπόλοιπο αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% των προβλεπόμενων εξόδων (46 εκατ. από τα 99).

Το παραπάνω αντικατοπτρίζεται στα έξοδα κυρίως στις Πληρωμές για υπηρεσίες, στις Αμοιβές υπαλλήλων Ι.Δ.Ο.Χ. και στις μεταβιβαστικές πληρωμές. Αντίθετα, παρουσιάζονται αυξημένα τα έξοδα που αφορούν κινήσεις κεφαλαίων, τόκους και χρεολύσια της Περιφέρειας (κωδικοί 6000-6200 του συνοπτικού προϋπολογισμού). Τι αφορούν αυτές οι πληρωμές;

Όσον αφορά τα έργα που εκτελούνται στο σύνολο της Περιφέρειας, αυτό που προξενεί έντονη εντύπωση είναι οι δαπάνες για Οικισμό-Υγεία-Πρόνοια, όπου από 2.648.000 ευρώ που ήταν το 2017, προβλέπονται για το 2018 μόλις 33.000€. Με απλά λόγια μας λέτε ότι τέλος, ότι τελείωσε η Πρόνοια για το 2018.

Για άλλη μια φορά είναι ιδιαίτερα χαμηλές οι δαπάνες για υπηρεσίες προγραμματισμού σχεδιασμού (επενδύσεις ΠΔΕ, διαφόρων υπουργείων, σχολική στέγη). Μάλιστα σε ορισμένες ενότητες προφανώς δεν υπήρχε καθόλου μέριμνα για να ενταχθούν σχετικές δραστηριότητες στο 2018, όπως το Κιλκίς που προβλέπεται μόνο το ποσό των 137€.

Σε ορισμένες Π.Ε εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα μεγάλος ο όγκος των δαπανών για εσωτερικές ανάγκες της διοίκησης. Στην Θεσσαλονίκη, την Πιερία και τις Σέρρες, οι σχετικές διοικητικές δαπάνες αποτελούν πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολογισμού. Είναι πραγματικά τόσο υψηλές οι ανάγκες της περιφερειακής διοίκησης σε σχέση με τις υπόλοιπες ανάγκες; Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί κάποια στιγμή αυτή η κατανομή;

Δεν είναι τυχαίο που καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους γίνονται διαρκείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, που οφείλονται κυρίως σε αστοχίες του προγραμματισμού αλλά και σε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν, υποχρεώνοντας τη διοίκηση να περικόπτει ποσά για υπαρκτές ανάγκες για να καλυφθούν άλλες πιο επιτακτικές. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη πόρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποθεματικό για κάλυψη έκτακτων αναγκών.
Ήδη σήμερα,  θα συζητήσουμε την 14η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017 και αυτό νομίζω τα λέει όλα !


Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος δεν βελτιώνει ούτε στο ελάχιστο τις συνθήκες ζωής και εργασίας των κατοίκων. Θα αγωνιστούμε μαζί με τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές  λαϊκές ανάγκες που μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από ένα ενιαίο καθολικό σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, παιδείας, άθλησης, πολιτισμού, προστασίας περιβάλλοντος , αγωνιζόμενοι παράλληλα για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης, μέσω της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, τον γενναίο περιορισμό των δαπανών για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.