Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Από τη Συνέντευξη Τύπου ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ Καμμένου, για την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων Θεσσαλονίκης

Αναδημοσιεύουμε από το site του Ράδιο Θεσσαλονίκη

Να αποσυρθεί η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την σύσταση Υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) ζήτησε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα.

Η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης στην Κεντρική Μακεδονία, Δέσποινα Χαραλαμπίδου τόνισε πως "η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο βάζει στο σφυρί για άλλη μία φορά ακίνητη περιουσία που σήμερα ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις αλλά για εμας ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο"

Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου για την δημιουργία του "ΤΑΙΠΕΔ Εθνικής Άμυνας" γιατί "θα στερήσει τη μοναδική ευκαιρία για μία άλλη αναπτυξη, μοναδική δυνατότητα να γίνουν αυτοί οι χώροι πρασίνου που θα αποσυμφορήσουν της περιοχή και ειδικά την υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Επιπροσθέτως, η κ. Χαραλαμπίδου στάθηκε τόσο στο γεγονός των υπερεξουσιών που δίνει το νομοσχέδιο στον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Άμυνας καθώς και πως τα χρήματα θα πηγαίνουν στους στρατιωτικούς και τα ταμεία τους και όχι προς όφελος όλης της κοινωνίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Θεοδωρόπουλος στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται 13 ανενεργοί στρατιωτικοί χώροι και εγκαταστάσεις έκτασης 2500 στρμ.

Συγκεκριμένα, στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης βρίσκονται τα στρατόπεδα Ζιάκκα και Μ. Αλεξάνδρου. Στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου το Παπακυριαζή, στο δήμο Παύλου Μελά, το ομώνυμο στρατόπεδο και το Καρατάσιου. Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται το στρατόπεδο Φαρμάκη, στο δήμο Καλαμαριάς βρίσκονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, τα στρατόπεδα Νταλίπη και Κόδρα. Τέλος, υπάρχει και το στρατόπεδο Μυστακίδη που βρίσκεται εντός της ζώνης του ΟΛΘ.

Η συζήτηση στη Μητροπολιτική - Επιστολή στην κυβέρνηση

Μετά από αίτημα της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας το θέμα συζητήθηκε στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην κυβέρνηση όπου θα ενημερώνει τις αντιθέσεις της Περιφέρειας στα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας τόνισε πως "Δεν είμαστε αντίθετοι με το να αξιοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση δημόσιους χώρους. 
Δεν είμαστε αντίθετοι στην λογική του ΥΠΕΘΑ" αλλά ξεκαθάρισε πως "για τα στρατόπεδα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη, η θέση της ΠΚΜ είναι ξεκάθαρη. Αυτοί οι χώροι πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και προς χρήση στους δήμους."

Παράλληλα ενημέρωσε πως η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για να στηρίξει το σχέδιο του δήμου Παύλου Μελά για το ομώνυμο στρατόπεδο .

Να χρησιμοποιηθούν χρήματα από ΕΣΠΑ και δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου. Μίλησε για χρυσή ευκαιρία να συνεργαστούν κράτος, ΠΚΜ και δήμοι όσο το ΕΣΠΑ είναι ανοιχτό.

Τάχθηκε υπέρ να αποδοθούν στους δήμους τα στρατόπεδα που ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων.

Να βρεθεί μία μέση λύση ζήτησε εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας. Πρότεινε να υπάρξει ένας μητροπολιτικός φορέας και όχι ο κάθε δήμος ξεχωριστά με τον δικό του σχεδιασμό.

Μιλώντας στην συνεδρίαση η κ. Χαραλαμπίδου αναρωτήθηκε αν το ΤΑΙΠΕΔ Εθνικής Άμυνας είναι αντάλλαγμα στον κ. Καμμένο για την παραμονή του στην κυβέρνηση.

Να αποδοθούν στους δήμους τα στρατόπεδα, ζήτησε ο Β. Γάκης από την παράταξη "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια". Εξέφρασε θετική άποψη για την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ περί μητροπολιτικού φορέα.

Εθνικό πλούτο χαρακτήρισε τα στρατόπεδα η Ν. Παυλίδου επικεφαλής της παράταξης "Πολίτες Μπροστά" Ζήτησε να μπουν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Για δημιουργία "Ενιαίου Δημόσιου Φορέα" που θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει τα έργα για τη μετατροπή των στρατοπέδων σε Μητροπολιτικά Πάρκα και να τα λειτουργήσει εξασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και χωρίς καμία εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους έκανε λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση.

Τελευταία ευκαιρία να χτίσουμε πόλεις με πράσινο και χώρους αναψυχής τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος από την " Οικολογία - Αλληλεγγύη".