Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Επικίνδυνες διαρροές στον ποταμό Στρυμώνα


Μνήμες της περσινής καταστροφικής πλημμύρας ξύπνησαν στον Αχινό Σερρών – παραμένει ανοχύρωτη η Κεντρική Μακεδονία

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκαν διαρροές στον νέο ανάχωμα του Ποταμού Στρυμόνα στο ύψος του Αχινού Σερρών, οι οποίες προξένησαν εντονότατες ανησυχίες στους κατοίκους. Τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν σε τρία σημεία στην πρόσφατη αντιπλημμυρική θωράκιση είχαν ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ροή υδάτων, φέρνοντας σε κατοίκους και παραγωγούς της περιοχής μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου χειμώνα, όταν η Κεντρική Μακεδονία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα δήλωνε τότε ότι “είναι επιτακτικός ο άμεσος συνολικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων”. Μόλις πριν από τρεις μήνες, με αφορμή τις αστοχίες, παλινωδίες και καθυστερήσεις στην εξέλιξη των εγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας, ύψους 10.000.000 Ευρώ, δηλώναμε σε Δελτίο Τύπου (29/12/2015) ότι “είμαστε μπροστά σε ένα φιάσκο της Διοίκησης της Περιφέρειας...Ας αναλογιστεί ο κάθε πολίτης της ΠΚΜ, τι θα είχε συμβεί ή τι μπορεί να συμβεί αν είχαμε ή έχουμε ακόμη και μέτριας έντασης καιρικά φαινόμενα”.
Σήμερα, ευτυχώς χωρίς την συνδρομή επικίνδυνων φυσικών φαινομένων, φτάνουμε να διαπιστώνουμε ότι ο κίνδυνος για τις περιουσίες, τις υποδομές και την αγροτική παραγωγή παραμένει σε μεγάλα τμήματα της ΠΚΜ που εξακολουθούν ακόμα να είναι σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης από τον περσινό χειμώνα! Τα ρήγματα παρουσιάστηκαν σε ένα από τα δύο υποέργα (από τα συνολικά 34 που έχουν προκηρυχθεί) που έχουν προχωρήσει (Αποκατάσταση Τάφρου Ανθοφύτου  και Αποκατάσταση τρωθέντων Αναχωμάτων Ποταμού Στρυμόνα).Το έργο κόστισε 1εκατ ευρώ και ιδού το αποτέλεσμα!

Αντιλαμβάνεται κανείς τον κίνδυνο που παρουσιάζεται για τις υπόλοιπες περιοχές όπου οι αντιπλημμυρικές εργασίες δεν έχουν καν ξεκινήσει.Τα έργα δεν έχουν  συντηρηθεί επί μία 30ετία και τα “μπαλώματα”  κινδυνεύουν να αποδειχθούν κανόνας σε ένα “βαρέλι δίχως πάτο”. Η πρώτη ευθύνη βαραίνει άμεσα  τα αιρετά όργανα της Περιφέρειας για την προβληματική και ανεύθυνη διαχείριση των έργων. Οι ανάγκες των περιοχών της κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορούν να περιμένουν τον επόμενο χειμώνα ευελπιστώντας στην “εύνοια της καλής τύχης”. Τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο, με πλήρη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Είναι  αναγκαίο να εκπονηθούν άμεσα αντιπλημμυρικές μελέτες ανά υδρολογική λεκάνη και να διατεθούν οι ανάλογοι πόροι -και μέσω του ΣΕΣ 2014-2020 ώστε να εκτελεστούν ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν την ΠΚΜ, που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο υδάτινο όγκο της χώρας. Η λογική των "μπαλωμάτων" είναι αναποτελεσματική, κατασπαταλά πολύτιμους πόρους και διευκολύνει τους εργολάβους να στήνουν τρελά πάρτυ προς ίδιον όφελος.
Για όλη αυτή την κατάσταση διαχρονική  είναι η ευθύνη του Κράτους , των πρώην Νομαρχιών και της Περιφέρειας που έχουν υποβαθμίσει πλήρως  την πολιτική προστασία  της ΠΚΜ και σταδιακά την εκχωρούν στους εργολάβους. Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα καλεί την κυβέρνηση, που συνεχίζει ατάραχη την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της αυτοδιοίκησης, εγκαταλείποντας τις τοπικές κοινωνίες στη μοίρα τους, να αναλάβει τις ευθύνες της. Να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και σε έναν εθνικό σχεδιασμό για ολοκληρωμένη πολιτική προστασία προς όφελος των πολιτών της χώρας μας.


Υ.Γ. Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες είναι από το χθεσινό γεγονός με την υποχώρηση του φράγματος Σπαρμού στον Όλυμπο ,όπου χιλιάδες κυβικά νερού ξεχύθηκαν στον κάμπο της Ελασσόνας καταστρέφοντας καλλιέργειες, δρόμους, ξηλώνοντας ακόμα και το οδόστρωμα, απλά επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για τη χάραξη ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας στη  χώρα μας.