Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

«Η Χαλκιδική πουλάει, γιατί να μην της βάλουμε διόδια;»

«Η Χαλκιδική πουλάει, γιατί να μην της βάλουμε διόδια;»
Πριν από μία εβδομάδα ο κ. Γιάννης Γιώργος, αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και αναπληρωτής περιφερειάρχης του κ. Τζιτζικώστα, μας εξέπληξε ως θερμός υποστηρικτής της δημιουργίας διοδίων στην Χαλκιδική. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «το προϊόν που λέγεται "Χαλκιδική" πουλάει, άρα γιατί να μη βάλουμε διόδια;»
Σε έναν νομό, όπως η Χαλκιδική, με ασυντήρητους δρόμους, γεμάτους λακκούβες και χωρίς διαγραμμίσεις, με μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο στις κακοκαιρίες, αντί για διόδια θα έπρεπε να συζητάμε για το δικαίωμα στη μετακίνηση με ασφάλεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες που δέχτηκε η Χαλκιδική, κανένα από τα έργα που είχαν αποφασιστεί ως κατεπείγοντα, δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι η Κασσάνδρα παραμένει ένα χρόνο «κομμένη» στα δύο (καθώς κόπηκε ο δρόμος στην περιοχή του Βόθωνα), ενώ στους πλέον επικίνδυνους δρόμους Γοματίου - Ιερισσού, Ιερισσού - Ουρανούπολης, Αγ.Νικολάου – Σάρτης αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του οδικού δικτύου, επί ένα χρόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο.
Σε έναν νομό που ακόμα επιλέγουν χιλιάδες άνθρωποι για τις διακοπές τους, θα έπρεπε να αντιληφθούμε ότι το μέτρο των διοδίων μόνο καταστροφικό θα ήταν για την τοπική οικονομία της Χαλκιδικής.
Ειδικά σήμερα, σε μία περίοδο όπου οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα βάρη, με τον κόσμο τα τελευταία 5 χρόνια να έχει βιώσει την βίαιη φτωχοποίηση και εξαθλίωση του, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τη μετακίνηση ως εμπόρευμα αλλά ως δικαίωμα.
Δηλώνουμε ότι είμαστε ενάντια σε κάθε τέτοια σκέψη εμπορευματοποίησης των πάντων και περαιτέρω επιβάρυνσης του λαϊκού εισοδήματος και θα αντιταχθούμε έμπρακτα σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Καλούμε τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα να πάρει θέση άμεσα, γιατί ο αναπληρωτής του είπε ότι εκφράζει προσωπική άποψη σχετικά με τα διόδια.

Μήπως υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και ρίχνονται οι πρώτες «διερευνητικές»;