Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ο εμπαιγμός των κατοίκων των Βασιλικών συνεχίζεται

Δελτίο Τύπου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας
         
          Δεν αποφάσισε να δώσει αίσιο τέλος στο ζήτημα με την γνωμοδότηση για τα δύο εργοστάσια βιομάζας της εταιρείας «BIOSOLAR» στα Βασιλικά η Μητροπολιτική Επιτροπή που διενεργήθηκε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, καθώς η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Μιχάλης Τζόλλας, παρέπεμψαν το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
         
Η εισαγωγή του ζητήματος στην ημερήσια διάταξη από τον Πρόεδρο της Μ.Ε. για δεύτερη φορά έφερε τους κατοίκους των Βασιλικών στην συνεδρίαση του οργάνου. Οι κάτοικοι που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, οργανώνοντας διαβούλευση για το θέμα και συλλέγοντας πάνω από 4.000 υπογραφές, ζητούν την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας, που παρέπεμψε για ακόμη μία φορά το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση αρνούμενη να λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Αρνητικά έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο της Θέρμης.
          Ως Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα οφείλουμε να καταγγείλουμε την Περιφερειακή Αρχή αφού σε ένα τόσο ιδιαίτερο ζήτημα, δυναμίτισε το κλίμα της συνεδρίασης, κλείνοντας αρχικά έξω από την αίθουσα τους κατοίκους που ήρθαν να παρακολουθήσουν και να τοποθετηθούν. Κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις ακόμη και εντός της αίθουσας της συνεδρίασης και τέλος συζητώντας σειρά άλλων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη προκάλεσε ηθελημένα  την υπομονή των κατοίκων.
          Καλούμε την Μητροπολιτική Επιτροπή να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να μην κρύβετε πίσω από τις υπηρεσιακές εκθέσεις, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους την θέση που έχει πάρει η τοπική κοινωνία κατά του έργου. Εμείς από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων αφού τα δύο εργοστάσια,  προγραμματίζεται να λειτουργήσουν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, σε μία περιοχή που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό λαχανόκηπο της Θεσσαλονίκης. Τέτοιου είδους εργοστάσια μπορούν να λειτουργήσουν στις βιομηχανικές ζώνες χωρίς πρόβλημα και χωρίς να καταστρέφουν θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα.

          Επιπλέον, με δεδομένη την διάθεση της Περιφέρειας να μεταφέρει το θέμα σε κλειστή συνεδρίαση, ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Γιώργος Θεοδωρόπουλος δήλωσε ότι «οι Αρχές οφείλουν να διαβουλεύονται και να αποφασίζουν δημόσια, όχι με κλειστές πόρτες, καλούμε τους κατοίκους να παρευρεθούν στην σύγκληση της επόμενης Μητροπολιτικής Επιτροπής. Τέλος καλούμε τον Περιφερειάρχη που έλαμψε για άλλη μια φορά δια της απουσίας του, να παρευρίσκεται στην επόμενη συνεδρίαση και να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα.»