Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Μέτρα και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων , μετά την επιβολή από την Ρωσία του εμπάργκο στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στα αγροτικά.


Επερώτηση στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου 

Όπως είναι γνωστό από την 7η  Αυγούστου 2014 ως αντίποινα η Ρωσία, για τις οικονομικές  κυρώσεις που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία,  επέβαλε εμπάργκο για ένα έτος στα Προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των άλλων χωρών που πήραν την ίδια  απόφαση.
Η Ρωσία απορροφά το 50% των ελληνικών εξαγωγών φράουλας, το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα), καθώς και μεγάλες ποσότητες ακτινιδίων αλλά και άλλων προϊόντων και αποτελεί μια σημαντική «αγορά»  για την Ελλάδα και με δυνατότητες αύξησης των διαθέσιμων  ποσοτήτων , αφού για λόγους γεωγραφικούς ,ιστορικούς και θρησκευτικούς είμαστε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
Η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη σε παραγωγή Ροδακίνου, (επιτραπέζιου και βιομηχανικού )  που το διαθέτει  νωπό και κομπόστα,   αλλά και με μεγάλες επίσης παραγόμενες ποσότητες νεκταρινιών και ακτινιδίων  διέθετε τις μεγαλύτερες «συγκριτικά ανά χώρα»  ποσότητες  των παραπάνω προϊόντων στην Ρωσική αγορά.
Παρόλο που στην φετινή χρονιά, και το γεγονός ότι την χρονική στιγμή που επιβλήθηκε το εμπάργκο, η μεγαλύτερη ποσότητα των επιτραπέζιων ροδάκινων είχε μαζευτεί και σε συνδυασμό των μεγάλων ζημιών από χαλαζόπτωση (που έβγαλε εκτός αγοράς μεγάλες ποσότητες προϊόντος)   οι παραγωγοί της Περιφέρειας υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημία από το σταμάτημα των εξαγωγών, την επιστροφή φορτίων και της μείωσης της τιμής, αφού υπήρχαν μεγάλες προσφερόμενες ποσότητες σε μικρότερη αγορά.
Για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, οι συνέπειες για τους παραγωγούς θα είναι καταστροφικές.
Επίσης από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία από τους Συνεταιρισμούς της Περιοχής αλλά και από του ιδιώτες εξαγωγείς τα μηνύματα για την διάθεση των ακτινίδιων δεν είναι αισιόδοξα και όλοι μιλούν για μεγάλη πτώση των τιμών διάθεσης αλλά και που παρόλο που σε σχέση με το ροδάκινο έχει μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης και διάθεσης δεν είναι σίγουρα ότι θα μπορέσουν να διατεθούν όλες οι ποσότητες εάν δεν ανοίξει η Ρώσικη αγορά ή άλλες αγορές ή δεν βρεθεί άλλος τρόπος διάθεσης .

 
Κατόπιν των ανωτέρω:


Ελέγχεσθε και ερωτάσθε :

1)      Γιατί δεν έχει προβεί η Περιφέρεια σε ενέργειες ώστε να χορηγηθεί άμεσα η εξαγγελθείσα αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση
2)      Γιατί η περιφέρεια δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να πιέσει την Κυβέρνηση για την αύξηση των παραπάνω κονδυλίων, αφού υπάρχει μεγάλη μερίδα αγροτών που το εισόδημα τους προέρχεται μόνο από το ροδάκινο και υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης αλλά και συνέχειας της καλλιέργειας
3)      Διατίθεται η Περιφέρεια να προωθήσει το αναγκαίο πάγωμα των  αγροτικών δανείων μέχρι και το τέλος της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.
4)      Γιατί δεν προτάσσει άμεσα την διάθεση των προϊόντων που τώρα συγκομίζονται, ακτινίδια και μήλα  σε Ιδρύματα, Στρατό, Σχολεία αλλά και σε κάθε Κοινωνική δομή,  για την διάθεση τους σε οικονομικά αδυνάτους.



Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Γιώργος Θεοδωρόπουλος
Λάζαρος Τόσκας
Αθανάσιος Χειμώνας