Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Κλείνουν δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Μακεδονία


Κλείνουν δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Μακεδονία

Η απόφαση της Διοίκηση της ΕΒΖ να αναστείλει την λειτουργία των δύο από τα τρία εργοστασίων στην χώρα μας (Ορεστιάδας και Σερρών), αποτελεί επιλογή που οδηγεί στο κλείσιμο την επιχείρηση, σε κατάρρευση και ουσιαστικά αφανισμό της Eλληνικής Bιομηχανίας Zάχαρης. Αποτελεί κορύφωση της πορείας συρρίκνωσης της παραγωγής ζάχαρης που έχει χαραχθεί από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού για τη ζάχαρη, στο εσωτερικό της ΕΕ  και παγκόσμια.

Οδηγεί στην ανεργία ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ  οι συνέπειες αυτής της επιλογής για τους χιλιάδες αγρότες τευτλοκαλλιεργητές των γύρω από τα εργοστάσια νομών είναι ανυπολόγιστες.
Στις Σέρρες, όπου ο κλάδος της μεταποίησης παρουσιάζει δραματική μείωση και ο νομός βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ελλάδα ως προς το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονται σε 59 και συνολικά οι παραγωγοί τεύτλων σπέρνουν συνολικά 13.000 στρέμματα, όταν προ πενταετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 55.000 στρέμματα. 
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα επισημαίνει για μια ακόμη φορά τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σχετικά με την αποβιομηχάνιση, την παραγωγική αποσάρθρωση και την μαζική ανεργία που πλήττει την Κεντρική Μακεδονία. Δυστυχώς αυτή η πολιτική συνεχίζεται με αμείωτη ένταση: εργοστάσια και μαγαζιά κλείνουν, η ανεργία αυξάνεται και η ποιότητα ζωής συνεχώς επιδεινώνεται δραματικά.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να αποτελεί κέντρο αντίστασης και θετικού σχεδιασμού, αντί να έχει το ρόλο τοποτηρητή της τρόικας και της κυβέρνησης και να  ενθαρρύνει τέτοιες αντιαναπτυξιακές, αντιεργατικές, αντιαγροτικές αποφάσεις που πλήττουν την ίδια την οικονομία της χώρας (αγροτική παραγωγή και μεταποίηση) και οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση τη Βόρεια Ελλάδα. Αντί ο κ. Τζιτζικώστας  να καταφεύγει σε ανέξοδες δηλώσεις συμπαράστασης, θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και μέτρα προκειμένου  να στηρίξει ενεργά τη λειτουργία της ΕΒΖ με δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, ώστε και οι εργαζόμενοι που απέμειναν να μην απολυθούν και οι αγρότες να μην χάσουν τις καλλιέργειές τους. 

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και των αγροτών τευτλοκαλλιεργητών, και θα συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να μην κλείσουν τα δύο εργοστάσια, να παραμείνουν σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, σε ένα πλαίσιο συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής θα πρέπει να αξιοποιούνται και όχι να αφήνονται έρμαιο στον κάθε «επενδυτή» που ανοιγοκλείνει εργοστάσια.