Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Να αντιταχθούμε στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου στο ΤΑΙΠΕΔ

Ανακοίνωση της επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινας Χαραλαμπίδου σχετικά με το ξεπούλημα δημόσιων ακινήτων και εκτάσεων στην Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική από το ΤΑΙΠΕΔ


Μπροστά στον φόβο της άμεσης κατάρρευσης η Κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει το έργο του ξεπουλήματος της χώρας, βγάζοντας στο σφυρί όσες εκτάσεις γης και ακίνητα του δημοσίου προλαβαίνει. Μέσα από το γνωστό πλυντήριο ευθυνών του ΤΑΙΠΕΔ αυτήν την φορά ετοιμάζεται να ξεπουλήσει στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, καθώς και διατηρητέα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ έβαλε ήδη πωλητήριο σε τέσσερις γνωστές παραλιακές εκτάσεις στην Χαλκιδική, συνολικής έκτασης άνω των 93.000 τ.μ., περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους για τις οποίες σχεδιάζει την εγκατάσταση παραθεριστικών κατοικιών. Επιπλέον, πάνω από 226.000 τ.μ. στην Θεσσαλονίκη (Σαλαμίνα, Μεσημέρι, Ν. Κορδελιό, Μενεμένη) πωλούνται με σκοπό την ανάπτυξη διαφόρων χρήσεων (εξοχικές κατοικίες, δημιουργία κέντρων logistics, κατασκευή εμπορικών καταστημάτων και αποθηκών κλπ.) αλλά και δύο σημαντικά ακίνητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης: την ιστορική Στοά Μοδιάνο, στην οποία το δημόσιο κατέχει το 43,6%, καθώς και το διατηρητέο κτήριο επιφάνειας 489 τ.μ. στην οδό Θεοφίλου στην Άνω Πόλη.
Η εκποίηση μοναδικών δημοσίων ακινήτων στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, δεν λαμβάνει στο παραμικρό υπ' όψιν ούτε τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας, ούτε τις ιδιαιτερότητές της, ούτε την τοπική, ιστορική, πολιτιστική και εμπορική σημασία των ίδιων των κτηρίων, αλλά ούτε και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρουν στο Δημόσιο και στην περιοχή εάν αξιοποιηθούν με γνώμονα τις δημόσιες και κοινωνικές ανάγκες και με πλήρη και αποκλειστικό δημόσιο έλεγχο.

Όσο για τις παραλιακές εκτάσεις είναι προφανές ότι η εγκατάσταση ξενοδοχειακών και εμπορικών μονάδων και τουριστικών οικισμών, σημαίνει ανέγερση τουριστικών «μεγάρων», υψηλότατο οικονομικό αντίτιμο και τεράστια κέρδη για τους επενδυτές και τους τουριστικούς ομίλους. Σημαίνει αποκλεισμό των κατοίκων από τις παραλίες τις Χαλκιδικής που έχουν απομείνει ακόμη ελεύθερες. Σημαίνει καταστροφή του μοναδικής ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος, όπως στην Νέα Φώκαια στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής που είναι χαρακτηρισμένη δασική έκταση και είναι φανερό ότι είναι αδύνατη η οικοδομική-τουριστική δραστηριότητα χωρίς να πειραχτεί το δάσος.

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της με την παραχώρηση των δημόσιων ακινήτων στα κέρδη των ιδιωτικών συμφερόντων και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και της ιδιοκτησίας και για την ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στις παραλίες. Οι  δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες στον δεύτερο γύρο, κ. Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης, πρέπει να δεσμευθούν άμεσα, ότι θα αντιταχθούν με όλες τις δυνατότητες που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας στο ξεπούλημα των ακινήτων του δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.