Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Χαραλαμπίδου και Μηταφίδης καταγγέλλουν Αττικό Μετρό και Χρυσοχοΐδη για την εμπλοκή του Μετρό Θεσσαλονίκης




Για έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της συμπρωτεύουσας, αλλά και όλων των πολιτών της χώρας, προς όφελος των εργολάβων, έκανε λόγο η Δέσποινα Χαραλαμπίδου υποψήφια περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού το δημοτικό σχήμα «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και η περιφερειακή παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» για τις εξελίξεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης.
Η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε πως «Η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα σημαντικό έργο για την πόλη, ένα έργο πνοής, το οποίο - όταν και εάν ολοκληρωθεί - θα βελτιώσει το κυκλοφοριακό με τη δυνατότητα μαζικής μεταφοράς επιβατών και θα αναβαθμίσει σημαντικά το ιστορικό κέντρο, απαλλάσσοντάς το από την ανώφελη μετακίνηση Ι.Χ. αυτοκινήτων. Εκτιμάμε πως το Μετρό ως δημόσιο μέσο μεταφοράς, συνδυαστικά με τον ανασχεδιασμό της αστικής συγκοινωνίας και τη συμμετοχή του τραμ, όλα υπό δημόσιο έλεγχο, θα αναβαθμίσουν την κυκλοφορία στην πόλη και τους όμορους δήμους, προς όφελος των πολιτών, των επαγγελματιών και των εργαζομένων.»
Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στην πολυετή ταλαιπωρία που υφίστανται κάτοικοι και επαγγελματίες από τα εργοτάξια που καλύπτονται με λαμαρίνες, καθώς και τη γενική εντύπωση που κυριαρχεί, ότι η κακοδιοίκηση του έργου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ σε συνδυασμό με τις υπερβολικές αιτιάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας, που φθάνουν μέχρι την απαίτηση ανατροπής της αρχικής σύμβασης, υπέρ αυτής, έχουν μπλοκάρει το έργο και οδήγησαν στην ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών από την πλευρά του εργολάβου.

«Η θέση της Περιφερειακής Παράταξης είναι ξεκάθαρη Το ΜΕΤΡΟ είναι δημόσιο έργο και η λύση των προβλημάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί από το νόμο. Θα παλέψουμε σε όλα τα μέτωπα για να σταματήσει να σπαταλιέται το δημόσια χρήμα».



«Η  πόλη είναι αιχμάλωτη εδώ και 25 χρόνια, για αυτό το περίφημο έργο στο οποίο επενδύθηκαν οι ελπίδες για μια διαφορετική Θεσσαλονίκη, που εμφανίστηκε από κάποιους ως η νέα μεγάλη ιδέα της πόλης. Έχει καταντήσει ένα ιστορικό ανέκδοτο με τραγικές συνέπειες για την πόλη» τόνισε από την πλευρά του ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.  Ο κ. Μηταφίδης πρόσθεσε «έχουμε τα αποκαλυπτήρια της οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής και ένα βαθύ ρήγμα στο κύριο μπλοκ εξουσίας, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για το γεγονός της συνεχιζόμενης σίτισης της πόλης με τα υπολείμματα του κρατικού προϋπολογισμού».
Για τη δραματική εξέλιξη καταλόγισε ευθύνες στο πολιτικό προσωπικό  της πόλης γιατί, όπως εξήγησε, αυτό δε συμβαίνει σε ανύποπτο χρόνο, αλλά σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης της Θεσσαλονίκης. «Τι κάνει η ηγεσία αυτής της πόλης πέρα από τις πλατωνικές διαμαρτυρίες; Παρακολουθεί το δράμα ή προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχει ένα απλό ερώτημα: Γιατί δεν συνεχίζονται οι εργασίες διάνοιξης στα περίπου δέκα φρεάτια χωρίς να έχουμε αυτόν τον εκβιασμό σε βάρος της πόλης με αυτό το τρομακτικό ποσό που ζητούν οι εθνικοί εργολάβοι» επισήμανε χαρακτηριστικά .
Αναφερόμενος στο θέμα των απαλλοτριώσεων, ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε ότι είναι μια μυλόπετρα στον λαιμό των Δήμων, ένα ποσό που δεν μπορούν να καλύψουν οι Δήμοι. «Η Αττικό Μετρό είναι δημόσιο επιχείρηση, σε λίγο θα πρέπει να αλλάξει και τίτλο και να λέγεται ‘’Θεσσαλονίκη μη Μετρό’’. Πως γίνεται μια δημόσια επιχείρηση με διεθνή πιστοποιητικά εμπειρίας στην κατασκευή μεγάλων έργων να μη μπορεί να παρακολουθήσει ένα μικρότερο έργο; », τόνισε με νόημα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Μηταφίδης ανέφερε ότι τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ήταν γνωστά σε αυτούς που χάραξαν το έργο. Πρόκειται για ένα προαναγγελθέντα θάνατο ενός έργου που είχε από την ίδια του τη φύση κατασκευαστικό πρόβλημα. «Εγκαλώ τη δημοτική αρχή ότι δεν υπερασπίστηκε όλους αυτούς τους επαγγελματίες που εξαιτίας της παράτασης των έργων, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Αττικό Μετρό και διεκδίκησαν με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της σύμβασης παραχώρησης, όταν πήγαιναν στα δικαστήρια, αντιμετώπιζαν ένα τείχος από την Αττικό Μετρό και δεν είχαν στο πλευρό τους την διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης». 
Καταλήγοντας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε «Ποιος προστατεύει όλη αυτή τη διαπλοκή στην πόλη; Έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα, μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας, και δε μπορεί παρά με πολιτικό τρόπο. Οι πολίτες της πόλης έχουν ένα όπλο στα χέρια τους, τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρέπει επιτέλους ο προαλειφόμενος Δήμαρχος της πόλης και υπουργός ΠΕΚΑ να εξηγήσει στο λαό της Θεσσαλονίκης, πως γίνεται να προχωρεί με άλματα το μετρό στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη.  Εμείς δεν διεκδικούμε την δημοτική αρχή για να είμαστε μια ακόμη διοίκηση δημοσίων σχέσεων. Τον ζουρλομανδία του μνημονίου δεν τον δεχόμαστε. Σήμερα που συνεδριάζει η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς της πόλης, προτείνουμε να αποφασίσει την κήρυξη γενικής απεργίας στην πόλη με αίτημα να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής του μετρό».

Στις πολιτικές ευθύνες του Υπουργείου Υποδομών και προσωπικά του Υπουργού Μ. Χρυσοχοϊδη αναφέρθηκε ο  περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος. «Πρόκειται για εκβιασμό της κοινοπραξίας» τόνισε.

Τέλος ο κ. Θεοδωρόπουλος με αφορμή τη συζήτηση για τα δημόσια μέσα μεταφοράς κατήγγειλε την αντικοινωνική συμπεριφορά του ΟΑΣΘ απέναντι στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το εισιτήριο στα αστικά λεωφορεία και ζήτησε τν καθιέρωση της δωρεάν μετακίνησης για τους ανέργους.

* Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Γιακουμίδη